2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Rettenetesen drágult a krumpli, de olcsóbb a tehénForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-16 09:21:08
A tavalyi alacsony árnak köszönhetõen a burgonya ára 74,9 százalékkal növekedett a KSH adatsora szerint. Ugyanakkor a marha és a tojás ára jelentõs csökkenést mutatott.

2013 márciusában a gabonafélék ára 25,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A búza és a kukorica ára megközelítõleg 3 százalékkal csökkent az elõzõ hónaphoz képest, így az elõbbi termék 64 900 forintba, az utóbbi 61 600 forintba került tonnánként.

Az ipari növények ára 19,7 százalékkal nõtt az elõzõ év márciusihoz mérten, ezen belül az olajos növények ára 19,1 százalékkal lett magasabb. A napraforgó ára rekord magasságot ért el (143 900 forint/tonna).

Nagyon drágul a burgonya

A burgonya árindexe az elõzõ évi igen alacsony árak miatt 74,9 százalékos árnövekedést mutat. Az elõzõ hónaphoz képest mind a felvásárlási, mind a piaci ára kismértékben csökkent. A burgony árának emelkedése februárban 108,1 százalékos volt.

A zöldségfélék ára 5,6 százalékkal emelkedett márciusban, miközben a gyümölcsök árszintje stagnált. 
A vágóállatok termelõi árszintje 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára az egy évvel korábbi hónaphoz képest 21,7 százalékkal elmaradt. Az elmúlt évek árnövekedését részben a külkereskedelemi értékesítés okozta, ennek a visszaszorulása hatással van az árak csökkenésére.

A baromfi árnövekedése továbbra is kétszámjegyû (13,3 százalék) maradt. Míg a vágósertés termelõi árának növekedése tavaly márciusban 24,6, az idén már csak 6 százalék volt. Így márciusban a vágósertés felvásárlási ára 392 forint volt kilogrammonként.

Az elmúlt években fokozottan jelentkezett a vágósertés árának változásaiban a takarmányok befolyásoló hatása, ugyanis a takarmányoknál érzékelt jelentõsebb ármozgásokat néhány idõszak elteltével a felvásárlási árakban is meg lehetett figyelni.

Olcsóbb a tojás

2013 harmadik hónapjában az állati termékek ára 0,6 százalékkal mérséklõdött az elõzõ év azonos idõszakához képest. A tej felvásárlási ára az elmúlt négy hónapban lényegében stagnált, 95 forintba került literenként. Így 2012 márciusához képest ennek a terméknek a termelõi árszintje 2,5 százalékkal nõtt. Eközben a tojás termelõi árszintje az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva 12,3 százalékkal csökkent, ami a tavaly bevezetett tartási jogszabály miatt kialakult hirtelen árnövekedést (65,5 százalék) részben kompenzálta.

2013. január–márciusban a mezõgazdasági termelõi árak 16,7 százalékkal nõttek az elõzõ év azonos idõszakához mérten. Ugyanez a típusú index 2012 elsõ három hónapjában 2,3 százalékos csökkenést mutatott.

2013. január–márciusban a mezõgazdasági termelés ráfordítási árai az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva 6,7 százalékkal nõttek, ami a folyó termelõfelhasználás árszínvonalának 7,5, és a mezõgazdasági beruházások árszínvonalának 1,8 százalékos növekedésébõl tevõdött össze.

Jelentõsen drágult a takarmány is

A folyó termelõfelhasználáson belül a takarmányárak nõttek a legnagyobb mértékben 2013 elsõ negyedévében (26,7 százalékkal), ezen belül az egyszerû takarmányok ára 33,4 százalékkal, míg a keveréktakarmányok ára 22 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelõtt.

A mûtrágyák ára 2013 elsõ negyedévében 2,3 százalékos csökkenést mutatott az elõzõ év azonos idõszakához képest. A visszaesést inkább az összetett mûtrágyáknál lehetett megfigyelni (4,3 százalék), az egyszerû mûtrágyák ára 1,4 százalékkal volt alacsonyabb.

A mezõgazdasági felhasználású energia ára átlagosan 5,4 százalékkal csökkent az elõzõ év azonos idõszakához képest, ezen belül az üzemanyagok ára 7,3 százalékkal esett vissza, míg a kenõanyagok ára 4,4 százalékkal emelkedett.

A növényvédõ szerek és az állatgyógyászati készítmények árai is nõttek: az elõbbinél 3,3, az utóbbinál 5,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az elõzõ év azonos idõszakában.
A mezõgazdasági beruházásokon belül a mezõgazdaságigép-beruházások árának 2,4, illetve az épületberuházások árának 1,2 százalékos emelkedése figyelhetõ meg.

A mezõgazdasági termelõiár-index és ráfordításiár-index hányadosa az agrárolló. E mutató értéke 2013 elsõ negyedévében 109,4 százalék volt, azaz 2012 azonos idõszakához viszonyítva a mezõgazdasági termelõi árak nagyobb mértékben emelkedtek, mint a ráfordítási árak.

mfor.hu

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!