2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Sereghajtóból éllovas lett a magyar gazdaságForrás: mfor.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-16 10:51:54
Miközben a tavalyi év arról szólt, hogy Európában a magyar gazdaság teljesít az egyik legrosszabbul, az idei év elsõ negyedéves adata teljes változást hozott.

 

Az Eurostat szerdán délelõtt tette közzé a tagállamokra vonatkozó elsõ negyedéves GDP-adatát, bár több ország esetében nincs még információ, azért így is mindenképpen érdemes foglalkozni a rangsorral.

Reggel óta már tudjuk, hogy elõzõ év utolsó negyedévéhez viszonyítva a magyar gazdaság 0,7 százalékkal tudott bõvülni, és ez a mérték azért némi meglepetést okozott. Nemcsak hazánkban, de még talán az Unióban is, hiszen miközben tavaly még a sereghajtók közé tartoztunk a teljesítményünkkel, most a harmadik legjobbat tudtuk produkálni.

E-mail marketing hatékonyan - Gyakorlati tippek és esettanulmányok - XIV. Mfor Marketing Konferencia, május 28.

Nálunk nagyobb mértékben ugyanis egyedül a lett és a litván gazdaság tudott bõvülni három hónap alatt, sorrendben 1,2, illetve 1,3 százalékkal. A régiónk összességében egyébként nem teljesít rosszul, hiszen a román gazdaság fél százalékkal növekedett, a lengyel a várakozásokat alulmúló 0,1 százalékkal, a szlovák 0,3, százalékkal, a cseh azonban 0,8-cal esett vissza. A számokból már látszik, hogy a magyar gazdaság a visegrádi országok közül a legjobb eredményt tudta felmutatni.

Ezzel szemben a rangsorunk másik végén, a sereghajtók között van Ciprus 1,3 százalékos visszaeséssel, Észtország 1 százalékos mínusszal, az imént említett cseh gazdaság, Olaszország és Spanyolország 0,5-0,5 százalékos zsugorodással.

Éves bázison még van hova fejlõdnünk

Bár a negyedéves adat - mondjuk rá - meglepõen jó lett, és az éllovasok közé repítette hazánk gazdaságát, elõzõ év azonos idõszakához mérten még mindig csökkenünk, ezzel pedig csak a középmezõnybe megfelelõ teljesítményt sikerült realizálnunk. Ugyan az mindenképpen kiemelendõ, hogy bõven az uniós és az eurózónás átlagnál jobb teljesítménynek számít a 0,3 százalékos zsugorodás. A teljes Unió ugyanis 0,7, míg a közös fizetõeszközt használó országok együttes teljesítménye 1 százalékkal zsugorodott 2012 elsõ negyedévéhez mérten.

A legnagyobb növekedést Lettország (5,6 százalék), Litvánia (4,1 százalék), Románia (1,3 százalék) és Észtország (1,2 százalék) érte el, amivel szemben csúnya visszaeséssel jellemezhetõ a görög (-5,3 százalék), a ciprusi (-4,1 százalék) és a portugál (-3,9 százalék) gazdaság.

A régiónkat tekintve Románia felfelé lóg kis a sorból, hiszen a lengyelek éves bázison egy szerény 0,4 százalékkal tudtak növekedni, a szlovákok 0,9-cel, a csehek és mi pedig zsugorodtunk. Elõbbi 1,9 százalékkal a mi 0,3 százalékos visszaesésünk mellett.

mfor.hu

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!