2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Visszahívhat a fõnök a nyaralásbólForrás: ado.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-17 09:58:51
A munkáltatónak joga van az alkalmazottat a már megkezdett szabadságáról is visszahívni, kellõen súlyos indokkal – olvasható az RSM DTM blogbejegyzésében.

Már a szabadság idõpontja elõtt 15 nappal jeleztem a munkáltatóm felé a nyári szabadságigényemet, amit õ jóvá is hagyott. Amit csak lehetett, elõre elrendeztem. Van, aki helyettesítsen, nyugodtan hagyom ott a céget két teljes hétre. Elérkezett a várva-várt pillanat, elindultunk! Még oda sem értünk, de már nagyon izgatottak vagyunk, végre együtt tölthetünk két hetet. Nincs munka, nincs rohanás, most tényleg együtt töltünk minden egyes pillanatot. Aztán a negyedik napon, a strandolást megelõzõ reggeli matrac- és úszógumifújás után megcsörren a telefon… A fõnök az! Felvegyem? Felveszem! …. Hazarendel!

Megteheti? Tényleg van joga hozzá, hogy visszahívjon a nyaralásomból? A válasz: igen.

Kellõen súlyos indokkal visszarendelhet a fõnök

A munkáltatónak joga van az alkalmazottat a már megkezdett szabadságáról is visszahívni. Erre azonban csak kivételesen fontos gazdasági érdek, vagy a cég mûködését közvetlenül és súlyosan érintõ ok esetén van lehetõsége. A szabadság megszakítására vonatkozó utasítás kiadásával egy idõben a munkáltatónak azt is közölnie kell munkavállalójával, hogy mikor kell megjelennie, és az adott napon (napokon) pontosan mely idõszakban kell munkát végeznie.

A szabadságról a munkavégzés helyére való oda- és visszaút idõtartama, illetve a munkával töltött idõ nem számít bele a szabadság idejébe, s erre az idõre a munkavállalót a teljes munkabére illeti meg. Az új Munka törvénykönyve (Mt.) szerint, amennyiben a munkáltató a munkavállaló számára kiadott szabadságot megszakítja, és munkavégzést rendel el, akkor valójában egy szabadságnapot munkanapra cserél, és ezért a munkavégzéssel töltött szabadságnap helyett másikat kell biztosítania a munkavállaló számára.

Sõt a munkabéren felül a munkáltató köteles a visszarendeléssel összefüggésben felmerült minden kárt és költséget megtéríteni a munkavállaló részére. Vagyis például ki kell neki fizetnie a visszaútból eredõ kiadásokat, de ugyanígy a nyaralás megszakításával vagy lemondásával összefüggésben felmerült kárt, például a kötbérmentesen már le nem mondható szállás költségét.

A munkáltató azonban a fent említett indokokkal, vagyis a kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a cég mûködését közvetlenül és súlyosan érintõ ok felmerülése esetén nem csupán arra jogosult, hogy megkezdett szabadságunkat megszakítsa, hanem arra is, hogy a még meg nem kezdett szabadságunk idõpontját módosítsa.

Abban az esetben, ha a munkavállaló igazoltan a szabadság engedélyezését követõen fizette be útját, azonban munkája – pontosabban a szabadság idõpontjának utólagos módosítása – miatt nem, vagy csak késõbb, drágább fõszezonban tud elmenni, akkor a munkáltatónak a fentiekhez hasonlóan meg kell térítenie a munkavállaló minden ezzel kapcsolatban felmerülõ költségét és kárát.

Amennyiben a munkavállaló önként foglalkozik munkájával szabadsága napján, abban az esetben nem jár új szabadságnap a számára.

Bárcsak úgy döntöttem volna, mint Inocskin, aki a szabályok helyett a gyermeki játék és a forró nyárban igényelt hûsölés diktálta vágyaknak engedelmeskedve élvezettel úszik át a tiltott szigetre…. Igaz, hosszú távon valószínûleg jobb döntés volt felvenni a telefont.

A bejegyzés szerzõje Pentz Edina, az RSM DTM Hungary Zrt. bérszámfejtési vezetõje. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!