2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Ingáznia kellene? Ön is jogosult lehet a támogatásraForrás: privatbankar.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-22 11:34:31
Az államtitkár szerint rugalmasabb lesz a munkahelyüktõl távol lakók támogatása, olyanok is kérhetik majd, akik nem feleltek meg az eddigi feltételeknek.

Rugalmasabbá válik a lakhatási támogatás szabályozása, miután a kormány döntött a vonatkozó kormányrendelet módosításáról, és a változások várhatóan már június elején hatályba lépnek - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára.

A lakóhelyüktõl messze dolgozók tavaly október óta igényelhetnek lakhatási támogatást, ha a munkavégzés helye állandó lakóhelyüktõl 100 kilométert meghaladó távolságra van, vagy hat órát meghaladó utazással jár az eljutás. A jövõben ez az idõkorlát öt órára csökken - mondta Czomba Sándor. Hozzáfûzte, hogy a támogatás iránti kérelem a foglalkoztatás megkezdését megelõzõen, és a megkezdését követõ 30 napon belül is benyújtható a munkaügyi kirendeltséghez.

Czomba Sándor bejelentette, hogy a lakhatási támogatás indulása óta eddig több mint 16 ezren érdeklõdtek a lehetõség iránt, 1000 kérelem érkezett be, és már 600 felett van a megkötött szerzõdések száma, ami a korábbi évekhez képest jóval magasabb.

Kibõvítették a jogosultak körét

A nemsokára életbe lépõ változásokat ismertetve az államtitkár elmondta: lakhatási támogatást azok igényelhetnek, akiket legalább három hónapja álláskeresõként tartanak nyilván, vagy pályakezdõ álláskeresõk, vagy csoportos létszámleépítéssel érintettek. Utóbbi két csoportnál nem vizsgálták, hogy nyilvántartott álláskeresõk-e. A kör a közfoglalkoztatottakkal bõvül most ki.

Az államtitkár kiemelte, hogy a foglalkoztatási jogviszony körét is kibõvítették, így a jövõben a kormányzati szolgálati, valamint a közszolgálati jogviszonyban lévõk, illetve az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban lévõk lakhatását is támogatja a kormány.

A települési korlátozást is hatályon kívül helyezik. Ha valaki ugyanazon a településen, ahol korábban dolgozott, de megszûnt a munkaviszonya, egy-két hónapon belül talál állást egy másik munkáltatónál, akkor is kaphat lakhatási támogatást - ismertette Czomba Sándor.

Kauciót is fizethetnek a támogatásból

A változások között szólt arról is, 18 hónapnál rövidebb idõtartamra is lehet majd támogatást kérni, illetve, hogy a támogatás keretében kéthavi elõleget biztosítanak majd. Czomba Sándor kifejtette, így például egy albérlet kivételénél nem okoz majd gondot a pályázóknak az egy, vagy kéthavi kaució kifizetése.

A jövõben az ügyfél a tartózkodási helye szerinti munkaügyi kirendeltséghez is fordulhat, így ha valaki például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébõl Gyõrbe szeretne menni munkát vállalni, akkor az eddigiekkel ellentétben a Gyõr-Moson-Sopron megyei kirendeltség is intézheti az ügyeit - mondta az államtitkár, hangsúlyozva, hogy ezzel is életszerûbbé szerették volna tenni a szabályozást.

Az államtitkár elmondta, hogy az eredetileg tervezett 1000-2000 embert várhatóan be tudják vonni a programba, amelyet elsõsorban európai uniós forrásból finanszíroznak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!