2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hol nyílik a sláger bankszámla?Forrás: privatbankar.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-23 09:47:12
Öt év alatt alaposan átrendezõdött a vállalati banki piac Magyarországon, a cégek mintegy 660 ezer bankszámlát nyitottak ez idõ alatt és ennek 93 százalékát a legnagyobb 12 pénzintézetnél és a takarékszövetkezeti hálózat tagjainál.

A céginfo.hu elemzésében az elmúlt öt évben nyitott új céges bankszámlákat vizsgálta. Ebben az idõszakban változott a pénzintézetek népszerûsége a vállalati szektorban: 2008-ban és 2009-ben még legtöbb új számlával büszkélkedõ CIB tavaly már csak a nyolcadik volt, és az idei elsõ négy hónapban is ezt a helyezést érte el. A 2008-as listán még második Raiffeisen a következõ évben már csak hetedik volt, ötödiknél jobb helyet azóta sem tudott elérni. A 2008-ban és 2009-ben harmadik OTP 2010 óta minden évben az elsõ helyet szerzi meg, tavaly és tavalyelõtt az Unicredit és a K&H végzett a második és harmadik helyen (2008-ban még csak az ötödik és hatodik helyeken voltak). Az összes takarékszövetkezet együtt 2012-ig minden évben dobogós - 2009-ben második, a többi évben harmadik -, míg tavaly negyedik lett volna, és idén ismét a harmadikok lennének az OTP és a K&H mögött.

A legtöbb bankszámlát az OTP-nél nyitották a vizsgált idõszakban, az összes takarékszövetkezet együtt a második lenne, míg a következõ három helyen szinte holtversenyben áll három pénzintézet, a CIB, az Unicredit és a K&H.

Az OTP folyamatosan növelte súlyát a vállalati banki piacon - az új nyitások száma csak tavaly esett vissza, de az országos átlagnál jóval kisebb, alig 3 százalékos mértékben -, a K&H minimális növekedést ért el minden évben, és 2012-ben szintén az országosnál kisebb visszaesést szenvedett el. Az Unicreditnek 2010-2011-ben sikerült nagyon erõsen magához vonzania a vállalati ügyfeleket, a Raiffeisen nagyon nagy visszaesés után 2010-tõl stabilizálta a helyzetét, míg az Erste Bank évekig tartó stabil teljesítmény után tavaly szenvedett el komoly veszteségeket. Az MKB, a Citibank és az FHB 2011-ig lendületesen növelte az új vállalati ügyfelei számát, a Budapest Bank 2010 óta erõsödik folyamatosan a cégek körében, és a Raiffeisen mellett a másik olyan pénzintézet tudott lenni, ahol az új bankszámlák száma 2012-ben magasabb volt, mint egy évvel korábban. A takarékszövetkezetek javuló helyezése a kiterjedt országos hálózatnak és a rugalmasabb helyi ügyintézésnek tudható be.

A legnagyobb pénzintézetek piaci részesedése folyamatosan a 93-94 százalékos sávban mozog. A kisebb pénzintézetek - mint a TOP listáról éppen csak lemaradó AXA Bank vagy a Kinizsi Bank - nem tudják növelni részesedésüket. A koncentráció ráadásul erõsödni tûnik, míg 2008-ban (a takarékszövetkezeteket egyként kezelve) 44, idén már csak 37 olyan pénzintézet volt, ahol április végéig legalább egy számlát nyitott egy társas vállalkozás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!