2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Rossz hír: itt is esnek a hozamokForrás: azapenzem.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-23 09:56:06
2013. május 23. A jelenlegi kamatok mellett a 4 százalékos éves hozamnak is örülhetnek majd egy év múlva a pénzpiaci alapokban megtakarítók. A kamatadó és a költségek levonása után pedig alig keresnek valamit, a pénzük a reálértékét sem biztos, hogy megtartja. Kérdés, hogy megmozdul-e az itt dekkoló 1500 milliárd forint.

Még impozánsnak tûnik a 6-7 százalék körüli éves hozam, amit a pénzpiaci alapokban érhettek el a befektetõk. Csakhogy az elmúlt egy évben fialt ennyit az itt tartott pénz, míg akciós betétben 7-8 százalékot is kaphattunk volna érte. Igaz, ehhez 12 hónapra le kellett volna kötni. A pénzpiaci alapokban pedig az a jó, hogy nem kell elõre meghatározni, mennyi idõre nélkülöznénk a megtakarítást. (A folyószámlákon pedig gyakorlatilag 0 százalék a kamat.) A jövõ viszont sokkal borúsabb. Az elmúlt 3 hónapban már csak 0,9-1,5 százalékkal gyarapodott a legnagyobb pénzpiaci alapokban a befektetõk pénze, ami 3,6-6 százalékos éves hozamnak felelne meg. (A befektetési alapok hozamait itt találja, a cikk végén pedig a top hozamokat foglaltuk össze.)

A megtakarítókat azonban a jövõ érdekli, a múltbeli hozamok nem garantálnak semmit sem. Az viszont tény, hogy az elmúlt hónapokban, így áprilisban is, ömlött a pénz a befektetési alapokba, a pénzpiaci alapok pedig hónapról hónapra 40 milliárdnyi friss pénzt szippantottak magukba. Áprilisban azonban már csak 16 milliárdot, ami arra utalhat, hogy más befektetést keresnek pénzüknek a befektetõk. (Közel 4 ezer milliárd forintnyi vagyont kezelnek a BAMOSZ - Befektetési Alapkezelõk és Vagyonkezelõk Magyarországi Szövetsége - tagjai befektetési alapokban, ebbõl a legtöbb, 1500 milliárd forint pénzpiaci alapokban van.)

Örülhetünk a 4 százaléknak?


A pénzpiaci alapokban – a betéti kamatokkal párhuzamosan - az elmúlt hónapokban csökkent a hozam, amin már csak azért sem kell csodálkozni, mert rövid lejáratú állampapírokban és bankbetétben tartják az alapkezelõk a megtakarításokat. A legnagyobb (20 milliárd forint feletti) pénzpiaci befektetési alapok 12 havi átlaghozama még 6,2 százalék volt 2 hónappal ezelõtt (a befektetési alapok március 18-i hozama itt található), a május 22-i adatok szerint viszont már csak 5,8 százalék. (A cikk a Befektetési alapok rovat része.)

A jövõ pedig nem túl rózsás. A bankbetétek kamatát elnézve (a betéti kamatokat itt kalkulálhatja) már a 4 százalék is átlag feletti ajánlat 12 hónapra, tehát a pénzpiaci alapoktól sem várhatunk többet, sõt inkább kevesebbet a következõ egy évben. Ha a költségeket (az átlagos pénzpiaci alap költsége 1,16 százalék) és a 16 százalék adót is levonjuk, akkor 4 százalékból már csak alig valamivel több, mint 2 százalék lesz. Márpedig az infláció várhatóan 3 százalék körül alakul. Az itt õrzött pénz tehát aligha õrzi meg reálértékét.

Népszerûek a kötvények


A kötvényalapok vonzották a legtöbb pénzt az elmúlt hónapokban. Januárban 33, februárban 35, márciusban 60, míg áprilisban 55 milliárd forint friss megtakarítás áramlott ide. Az impozáns hozamok – amelyek ugyancsak a múltra vonatkoznak – megmozgatták a befektetõk fantáziáját. A rövid kötvényalapok 10 százalék körüli, míg a hosszú kötvényalapok 20 százalék vagy e feletti 12 havi hozama sokak számára vonzó lehet. Pedig kérdéses, hogy az alapkezelõk meg tudják-e ismételni a jövõben ezt a teljesítményt. Az állampapírok hozama ugyanis nagyot esett az elmúlt hónapokban. (A befektetési alapokról a legfontosabb információk itt találhatóak.)

A pénzpiaci és a kötvényalapok részletes hozamát itt találja.

A betéti kamatokat itt kalkulálhatja.

Alapok toplistája (2013. május 22-én)


Pénzpiaci12 hóRövid kötvény12 hóHosszú kötvény12 hó
MegnevezésHozamMegnevezésHozamMegnevezésHozam
Pioneer Pénzpiaci 7,00% Erste Nyíltvégû Kötv 14,70% Erste XL Kötvény 28,70%
Raiffeisen Pénzpiaci 7,00% Concorde Rövid Kötvény 12,80% Concorde Kötvény 22,90%
CIB Pénzpiaci 6,70% Budapest (I.) Állampapír 10,60% Aegon Kötvény 22,50%
Erste Pénzpiaci 6,20% OTP Optima 10,20% Pioneer Kötvény A 21,70%
Raiffeisen Likviditási 6,10% K&H Aranykosár 9,70% CIB Kincsem 20,00%
Forrás: Azénpénzem, BAMOSZ kalkulátor alapján
Megjegyzés: A táblázatba a legnagyobb befektetési alapok közül kerültek ki a legtöbb hozamot elérõk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!