2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Jelentõs drágulás után jönnek a rezsicsökkentésekForrás: mfor.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-27 09:38:41
2010-hez képest a szemétszállítás 38 százalékkal lett drágább, a 2012-es díjnál is 18 százalékkal fizetünk most többet. Eközben az áram árának csökkentése olyan jól sikerült, hogy 6 százalékkal olcsóbb most, mint 2010-ben volt.

Már kijelenthetjük, hogy az idei év a rezsicsökkentések jegyében telik, hiszen a januári gáz- és áramár csökkentéseket újabbak követhetik majd az év második felében, sõt ezek mellett újabb területeken is rendelkezik a kormány díjmérséklésrõl. Így a szemétszállítás, a vízdíj, a csatornadíj és a pb-gáz is olcsóbbá válik. Mivel a napokban nyújtották be a szennyvíz szippantás díjának csökkentésérõl szóló javaslatot és fogadták el a kéményseprési díj felére történõ mérséklését, a legfrissebb statisztikai adatok alapján megvizsgáltuk, hogyan is alakultak a közszolgáltatási árak különbözõ bázisokon. (a kéményseprési díjakkal nem foglalkozunk a cikkünkben - szerk.)

Munkát keres? Válasszon több ezer álláslehetõség közül!

Nagyon megdrágították a szemétszállítást

Számításaink alapján egy év alatt, vagyis 2013 áprilisa és 2012 áprilisa között a legnagyobb mértékben a szemétszállítás átlagos ára változott, mégpedig 17,9 százalékos emelkedésrõl árulkodnak az adatok. Ugyanezen bázison a pb-gáz 4,8, a csatorna díj köbméterenkénti ára pedig 1,3 százalékkal emelkedett. A rezsicsökkentés hatása pedig egyértelmûen megmutatkozik az adatokban, hiszen a villamos energia és a vezetékes gáz egységára 10,1, illetve 10,3 százalékkal lett alacsonyabb 2012 áprilisához viszonyítva. Ahhoz azonban, hogy lássuk, mennyivel drágult a rezsicsökkentés elõtt közvetlenül ezen szolgáltatások díja, vissza kell nyúlnunk a tavalyi adathoz. 2012-es év átlagában így az áram 3,6, a gáz pedig 7,1 százalékkal lett drágább 2011-hez viszonyítva.

Tanuljon más sikereibõl! Esettanulmányok, esettanulmányok, esettanulmányok és gyakorlati tippek! E-mail marketing hatékonyan - május 28.

Ahogy az a grafikonunkon is látszik, a szemétszállítás díja legutóbb 2001-ben emelkedett a mostaninál nagyobb mértékben, akkor a 20 százalékos növekedés is megvolt, míg a válságot követõ években egészen mostanáig csökkenõ ütemben drágult ez a szolgáltatás. A csökkenõ ütem egyébként szinte mindhárom, kormányzati döntés nyomán még nem mérsékelt árú szolgáltatás esetében megfigyelhetõ.

Ha az elmúlt bõ öt évre, vagyis a válság óta eltelt idõszakra fókuszálunk egy grafikon segítségével, akkor jobban látható, hogy 2010-ig rendre az éves átlagos infláció mértékénél jóval nagyobb ütemben drágítottak a szolgáltatók. 2011-ben már csak a csatornadíjak növekedtek az inflációnál kétszer nagyobb mértékben, 2012-ben pedig egyik esetben sem haladta meg a drágítás az 5,7 százalékos árindexet. A szemétszállítás 5, a vízdíj 4,7, a csatornadíj pedig 3,3 százalékkal lett drágább. Az idei évben eddig egyedüliként a szemétszállítás brutális drágulása adna okot morgolódásra, de...

Ez kvázi nem jelent egyébként semmit sem, mivel a kormány a tavaly áprilisi árat jelölte meg a csökkentés alapjául. Így ebben az esetben a 10 százalékos díjmérséklés a gyakorlatban 20 százalékot fog jelenteni, ahogy azt már korábban meg is írtuk.

Nem sokkal másabb a helyzet 2010-hez képest sem

Megvizsgáltuk, hogyan alakult a 6 szolgáltatás esetében az árak változása 2010-es bázison, melyhez természetesen hozzávettük még az infláció 2010-es bázison kumulált változását is.

Magasabb fizetést szeretne?

Ahogy az a grafikonunkon látszik, jellemzõen a palackos gáz az, ahol még az inflációt is meghaladja az áremelés mértéke, bár tavaly a gáz ára is ebbe a kategóriába esett. Idén az áprilisi adatokkal kalkulálva már a korábban is emlegetett szemétszállítás csatlakozott az inflációnál jobban emelõk körébe. Míg a 2010-es bázison az inflációs kumuláltan 17 százalékos volt, a szemétszállítás 38 százalékos díjemelkedésen ment keresztül.

Ezen az ábrán egyben már látszik az is, hogy az idei már megvalósult rezsicsökkentés eredménye egyedül a villamos energia esetében nevezhetõ látványosnak, hiszen az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta így 8 százalékos díjcsökkentés következett be. Ez pedig valljuk be, a választások elõtt állva rendkívül jó kampányelem lehet. Fõleg, ha az év második felében további rezsicsökkentések következnek az áram és a gáz esetében, ahogy arra múlt hétvégi interjújában a fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné utalt. Az árammal szemben a gáz árának 10 százalékos csökkentése már nem annyira szembetûnõ, hiszen a 3 évvel ezelõtti állapothoz képest 6,1 százalékkal kerül többe, bár ez sem éri el a kumulált 17 százalékos infláció mértékét.

Székely Sarolta
mfor.hu

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!