2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Megváltoznak a magyar bankjegyek! Mi lesz az újdonság?Forrás: penzcentrum.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-28 09:21:37
  Heteken belül forgalomba kerülnek azok a bankjegyek, amelyeken az új MNB-elnök, Matolcsy György aláírása szerepel. Elõször a 2000 forintos bankjegyeken találkozhatunk majd az új jegybankelnöki szignóval.   

Matolcsy György jegybankelnök aláírása a 2000 forintos bankjegyeken jelenik meg majd elõször. A gyártási megrendelések szerint az idén 2000 forintos és 500 forintos bankjegyeket gyártat az MNB. A következõ években a forgalmi igényeknek megfelelõen, folyamatosan gyártatnak a többi címletbõl - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Magyar Nemzeti Bank.

A 2000 forintos bankjegyek már gyártásban vannak, a forgalomban való megjelenésükre a következõ hetekben már számítani lehet, az 500 forintos bankjegyek forgalomba kerülésére a második félévben kerül sor - azonban ez nem jelent azonnali tömeges megjelenést.

Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb pénz Magyarországon - KATTINTS!

A korábbi kibocsátású és aláírású bankjegyek forgalomban maradnak, azok selejtezõdése és pótlása során kerülnek az újak fokozatosan forgalomba. A 2000 forintos bankjegyek forgalomban lévõ készleteinek lecserélõdése az elhasználódás függvényében néhány évig tartó folyamat. A kisebb címletek esetén ennél rövidebb, a nagyobb címletek esetében pedig hosszabb idõ szükséges a selejtezéshez.

Az MNB tájékoztatása szerint a kisebb címletek a gyakoribb használat miatt gyorsabban szennyezõdnek, kopnak, ezért kerülnek hamarabb selejtezésre. Az 1997 óta forgalomban lévõ és már több elnök aláírását tartalmazó, különbözõ évjáratú bankjegyeket az aláírások módosítása kapcsán az MNB nem vonja be, a korábbi aláírás változások esetén sem volt ez így. Az aláírás változása minimális vizuális különbséget jelent a bankjegyen.

 


Matolcsy György aláírásai vagyonnyilatkozatán 2011-ben és 2013-ban (Forrás: Index)



Kamaszkorú pénzeink


A Magyar Nemzeti Bank 1997-tõl kezdte meg a jelenleg forgalomban lévõ bankjegyek kibocsátását. A bankjegyek papír alapanyaga a Diósgyõri Papírgyár Zrt.-ben készül, a bankjegyek nyomtatása a Pénzjegynyomda Zrt.-ben történik. A bankjegyeket Vagyóczky Károly grafikusmûvész tervezte. A bankjegypapír alapanyaga gyapot, alapszíne fehér, címleteinek mérete azonos (154 mm x 70 mm).

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet is tartalmaznak. Ezek között vannak szabad szemmel láthatók, és olyanok is, melyek speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésû biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.

Egy bankjegy átlagos élettartama 4-5 év.Az MNB jogszabályban határozza meg a valódiság és a forgalomképesség vizsgálatára vonatkozó elõírásokat. A vonatkozó MNB rendelet részletesen rögzíti azon szempontokat (például szakadás, szennyezõdés mértéke), amelyek alapján a bankjegyek és érmék forgalomképesnek vagy forgalomképtelennek minõsítendõk. Amennyiben e minõsítés végeredményekor a bankjegyeket forgalomképtelennek minõsítik, úgy e bankjegyeket a hitelintézeteknek, a pénzfeldolgozó szervezeteknek és a postának is az MNB hez be kell szállítaniuk. Az ily módon elhasználódott bankjegyek pótlásáról azonban gondoskodni kell, ami jelentõs bankjegygyártatási kiadást jelent. Ez az összeg éves szinten körülbelül 6 milliárd forint.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!