2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Padlóig zuhanó kamat is akadForrás: azapenzem.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-29 11:25:53
2013. május 29. A jegybanki kamatcsökkentés után már a korábban jól fialó folyószámláknál is a nullához tart a kamat. A tartós lekötéseknél is sok a villámgyors csökkentés. A régebbi hitelekkel rendelkezõk a kamatesésbõl nem sokat vesznek észre, de kivételek azért akadnak.

A végtörlesztés elõtt körülbelül 10 százalékos teljes hiteldíjjal (THM) lehetett lakáskölcsönhöz jutni, ami 2012 elejére 14-17 százalékra emelkedett. Tavaly áprilistól (néhány bank ezt már korábban bevezetette) kötelezõ pénzpiaci kamathoz kötni a lakáshitelek kondícióját. Ez az érintettek számára látványos javulást hozott. Ez azt jelenti, hogy egy ötmillió forintos, tíz éves futamidejû kölcsön törlesztõje az új szabályozás idõpontjától több mint 70 ezer forintról mára 60 ezer forint közelébe csökkent. (Hathavi Buborral és négy százalékpontos felárral számoltunk.) A THM pedig mostanra jócskán tíz százalék alá esett (példánkban 8,85 százalék.) A pénzpiaci kamatok további lejtmenetet jeleznek, ahogy az elemzõk többsége is további vágásokra számít a jegybanktól. A tegnapi jegybanki vágást követõen újabb (és újabb) történelmi mélypontra küldve a kamatot.

Ami persze a (sajnos többnyire csak az egy-két éve törlesztõ) hiteleseknek jó, az igen kellemetlen a plusz pénzzel rendelkezõknek (a betéti kamatokat itt kalkulálhatja, de már most jelezzük, hogy a tapasztalataink alapján a következõ napokban számos változás várható). Sok bank persze - szokás szerint - sebtiben követte a tegnapi jegybanki kamatvágást.

Ez korábban még elképzelhetetlen volt


A K&H Zéró számláján is megindult a nulla felé a magasabb összegek kamata is (a csekélyebb pénz esetében ez már korábban bekövetkezett).  Mától a korábbi 1,5 százalék egyre olvadt. Az FHB prémium számláján az egymillió forint alatti látra szóló kamat mostantól ugyanezen a szinten fogott padlót. Ezt akár kedvezõen is fogadhatják ügyfeleik, hiszen mostantól a további kamatcsökkentések már nem hatnak. A bank ugyanis úgy hirdette meg a feltételeket, hogy minimum szintet határozott meg. Nem is olyan régen még elképzelhetetlennek tûnt, hogy annyira alacsony legyen a jegybanki alapkamat, hogy fontossá váljon ez a korlát. Az AXA Kamathozó vonzó kamatai is a múlt ködébe vesznek. Félmillió forint alatt mától már be kell érniük a pénzüket itt tartóknak 1,5 százalékos kamattal.

Persze ez még mindig akár vaskosnak is számíthat, ha belegondolunk: a folyószámlán tartott pénzre több bank egyáltalán nem fizet semmit. Az OTP elkerüli, hogy ezt mondhassuk róla, pedig valljuk be, az ettõl a héttõl érvényes 0,01 százalékos kamat nem igazán különbözik a nullától. (A folyószámlákra kínálat kamatokat itt nézheti meg.)

A jegybankra villámgyorsan reagálva a Raiffeisen a tartós befektetési betétszámlán (tbsz) leköthetõ 12 havi Flexi betét kamatát nyeste le. A magasabb összeggel indítható Fix tartós kamatai viszont nem változtak. A tbsz kevesebbet hoz viszont mostantól például az AXA, a Kinizsi, a Gránit, az FHB és a MagNet banknál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!