2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Kiderült, melyik bank segít a bedõlt adósnakForrás: azapenzem.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-30 10:48:12
2013. május 30. Hiába az érdeklõdés, a számok alapján egyáltalán nem mindegy, hogy melyik banktól vett fel ingatlanhitelt a bedõlt adós. A törvénymódosításnak köszönhetõen május 17-tõl az eddiginél többen fordulhatnak a Nemzeti Eszközkezelõhöz, de oda csak a hitelezõ bankon keresztül vezet út, ami sokszor rögös. Még mindig szigorúak a feltételek.

Sajnos még nincs nyomtatványunk – ezt a választ kapta az Erste Banknál az egyik adós, amikor azzal kapcsolatban érdeklõdött, hogyan ajánlhatná fel otthonát a Nemzeti Eszközkezelõnek. Az ügyintézõ a pénzintézet honlapján sem találta meg – ahogy mi sem – a letölthetõ nyomtatványt. Pedig az ügyfél azért kereste fel a bankfiókját, mert most már megfelel a törvényi feltételeknek. Május 17-tõl az április végén elfogadott törvénymódosításnak köszönhetõen ugyanis enyhültek a programba kerülés feltételei: megemelkedett az ingatlan forgalmi értékének határa; a szociális feltételek közé beemelték a hozzátartozó fogalmát, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha nem az adós, hanem a vele egy háztartásban élõ hozzátartozó a szociálisan rászoruló, akkor ez esetben is felajánlhatja a család az ingatlant; és elég, ha 2013. január 1-én volt 180 napos késedelme az ügyfélnek. (A NET-programról részleteket itt talál.)

Ez azt jelenti, hogy a következõ hónapokban jelentõsen megugorhat a jelentkezõk száma. A Budapest Bank szerint háromszorosára nõtt a jogosultak száma, legalábbis a bank által vizsgálható feltételek szerint.

Már most több az érdeklõdõ


Míg április elsõ felében naponta hozzávetõleg 50-70 hívást fogadott a NET, addig májusban rendszeresen 100 fölé emelkedett a napi hívásszám. A betelefonálók sok esetben a helyi polgármesteri hivatal szociális osztályának, a helyi családsegítõ központnak vagy valamelyik hozzátartozónak a javaslatára veszik fel a Nemzeti Eszközkezelõ Zrt.-vel a kapcsolatot – mondta portálunknak Ternyák Edit szóvivõ.

Ugyanakkor, aki be szeretne kerülni, annak a hitelt nyújtó pénzügyi intézménynél kell érdeklõdnie. Nincs változás az ügyintézés menetében: továbbra is a bankfiókban vagy a követeléskezelõnél, faktoring cégnél kell kezdeni, ahol személyre szabott tájékoztatást adnak arról, hogy a hitelszerzõdésre és az ingatlanra vonatkozó feltételek teljesülnek –e. Ha igen, akkor már csak a szociális rászorultságot alátámasztó igazolásokat kell beszerezni – tette hozzá a szóvivõ.

Tapasztalatunk szerint – bár sok múlik az egyes banki ügyintézõkön is – hatalmas a különbség a bankok között abban, hogyan segítik, nem segítik vagy éppen akadályozzák ügyfeleik bekerülését a Nemzeti Eszközkezelõ programjába (NET-program).  Eddig mintegy 3500 ingatlan került (vagy éppen most zajlik az átvétel) az eszközkezelõhöz, azonban úgy tûnik, hogy ezeknek döntõ részét csak néhány bank ügyfele adta. Körkérdésünkre meglepõ számokkal válaszoltak a pénzintézetek.

A számok beszélnek

Az OTP Bankcsoport 1539 ingatlan (1532 az OTP Faktoring kezelésében és 7 az OTP Bank portfóliójában lévõ) esetében továbbította a NET részére a program kezdeményezéséhez szükséges dokumentumcsomagokat, ügyfél szándéknyilatkozatokat. Ez arányában (3500-hoz képest) jóval meghaladja a bank 30 százalékos piaci részesedését (jelzáloghitelek esetén). Kiemelkedõ a Budapest Bank aktivitása is, amely eddig mintegy 1000 ügyet adott át jóváhagyó banki döntéssel a NET-nek.  Az eszközkezelõ ezeknek mintegy 85 százalékát fogadta be.  Ezeknél vagy már megtörtént, vagy még folyamatban van a szerzõdéskötés.  Pedig a Budapest Banknak 10 százalék alatti a piaci részesedése, ehhez képest jócskán felülteljesít. Az FHB Bank – a tõzsdei gyorsjelentése szerint – március végéig 545 ingatlant ajánlott fel, amibõl a negyedév végéig 339 ingatlant már meg is vett a NET. A K&H Bank február közepéig mindössze 191 kérelmet továbbított (jövõ héten lesznek negyedéves friss számok), azt azonban hozzátette, hogy a bank nem utasított el kérelmezõt, ha megfelelt a jogszabályi feltételeknek. A válaszolók közül az Unicredit arról számolt be, hogy az érdeklõdõk száma folyamatosan nõ, számot azonban nem közölt. (A többiek vagy nem válaszoltak vagy nem osztják meg a számaikat.)

A bankok egyöntetûen arról számoltak be, hogy még az április végi kedvezõ módosítások után is túl szigorúak a törvényi feltételek, aminek sok ügyfél nem tud megfelelni. Az viszont, hogy mindössze három bank ügyfelei teszik ki az eszközkezelõnek átadott ingatlanok döntõ részét, azt mutatja, hogy ezek a bankok több figyelmet fordítanak a probléma megoldására. Megkeresik a potenciális ügyfeleket, és tájékoztatják õket. (Az adósra vonatkozó szociális feltételeknek azonban sokan nem felelnek meg.)

A legtöbb ingatlan kelet-magyarországi

Az OTP Bank tapasztalatai szerint a NET-nek felajánlott ingatlanok jelentõs részben az ország keleti területein lévõ városokban, megyei jogú városokban, illetve községekben helyezkednek el. Az ország keleti területein nagyobb az érdeklõdés a program iránt, illetve a keleti területen élõ ügyfelek nagyobb számban felelnek meg a jogszabályi, elsõsorban szociális feltételeknek.
A Budapest Bank arról számolt be, hogy a törvényi feltételeknek megfelelõ jelentkezések több mint 96 százalékát jóváhagyták, és továbbították a NET-nek. Az esetek maradék 4 százalékában az ügyfelek a bank javaslatára a számukra elõnyösebb saját értékesítés mellett döntöttek, mivel az õ esetükben az ingatlanok a földrajzi adottságaiknak köszönhetõen jól értékesíthetõek voltak.

Információink szerint nemcsak a szigorú feltételek miatt alacsony a jelentkezési arány, hanem gondot okoz a feltételek igazolására szolgáló dokumentumok beszerzése is. Az ügyfeleknek ugyanis maguknak kell ezeket beszerezniük, vagyis fel kell keresniük különbözõ hivatalokat, amelyek gyakran a lakhelytõl távol esõ településen találhatóak. Ez pedig sokaknak egészségi vagy/és anyagi okokból nehézséget jelent, így lehet, hogy emiatt nem tudnak részt venni a programban.

Részletek a Nemzeti Eszközkezelõ programjáról itt találhatóak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!