2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Bankszámlák: kapkodhatjuk a fejünketForrás: azapenzem.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-03 09:18:12
2013. június 3. A számlák változatlanul folytatódó drágulása mellett már apróbb enyhítések is akadnak. A tranzakciós illeték elõtti kínálatra azonban lassan rá sem lehet ismerni: újabb számla- és kártyatípusok tûnnek ugyanis el a kínálatból.

Az UniCredit a hitelkártyákra a héten már a korábbinál alacsonyabb kamatot számít fel. A változás mindenképpen jó hír (a sorozatos kamatcsökkentések eddig a hitelek többségére egyáltalán nem hatottak), de azért nem jelentõs. A havi 2,65 százalékot mérsékelték ugyanis 2,6 százalékra. A MagNet júniusban már nem ad az Illetéktelen elnevezésû folyószámlákhoz Visa elektron kártyát. Helyette MasterCardokat kínálnak. Kedvezõ fejlemény viszont, hogy ebbõl az elektronikus (Alap) kevesebbe kerül. Az ezt választók havi 250 forint helyett 200 forintot fizetnek. A dombornyomott plasztik havonta 300 forintért választható (korábban csak elektronikus kártya szerepelt a kínálatban). A készpénzfelvételi kedvezmények mindkét kártyánál változatlanul megmaradtak. Szeptember elsejétõl minden Visát lecserélnek, november végétõl pedig ezek a plasztikok nem is használhatók. A többi csomagnál – ahol eddig a kártya díjmentes volt, vagy csak évente ezer forintba került  – a mostani változás jókora drágulást hoz. (A jelenlegi számladíjakat itt kalkulálhatja.)

A CIB éppen mától hirdetett Visa kártyára új akciót. A dombornyomott plasztik éves díjának felét, de akár egészét is elengedik (az ilyen átmeneti és feltételekhez kötött akciók kalkulátorunkban nem szerepelnek). A bank ugyanakkor – többek korábbi gyakorlatát követve rendet vág számlái között – mostantól nem köt új szerzõdést nyugdíjas bankszámlára (a nyugdíjas pluszra sem), és alapszámlára, de a CIBEZZ csomag értékesítését is megszûnteti. A már meglévõ számlához sem igényelhetõ ezután Visa elektron kártya. A Classic magánszámla háromhavi kedvezményei is eltûnnek (a nyitás után negyedévig nem kellett számlavezetési díjat fizetni, ingyenes volt a számlafigyelés és minden közüzemi megbízás, sõt a számlába balesetbiztosítást is belecsomagoltak).

A jó és a rossz hírek átmenetét jelentheti, hogy az MKB június 5-étõl (tehát ez csak két nap múlva lép életbe) a hitelkártyás készpénzfelvétel díját alakítja át. A tranzakciós illetéken felüli költség százalékos mértéke helyett fix összeget számítanak fel. Ez nem nevezhetõ egyértelmûen drágításnak, hiszen az ügyfelek 40 ezer forintos pénzfelvétel felett az új struktúrával jobban járnak.

Szinte minden díján változtat a K&H


A K&H mától a készpénzfelvétel fix díját emelte 419 forintról 442 forintra. Az átutalásoknál is hasonló változtatásokat hajtott végre.  A drágulás azonban szinte pontosan csak az infláció (5,7 százalék) mértékét éri el. Akad azonban olyan szolgáltatás, amelynél a fix díj mellett a maximum felszámított költség is emelkedett. Ez sajnos éppen a pénzügyeiket online intézõket érinti (mint arról már írtunk, a tranzakciós illeték bevezetése után a tudatos számlahasználók árelõnye jócskán csökkent).

A K&H már az elõzõ hirdetményben közölte, hogy a havi számlakivonat postázása csak akciósan díjmentes a következõ év végéig. Az extra számlakivonat papír alapon majdnem hatszáz forintba kerül június 3-ától, de elektronikusan is 528 forintot kérnek el érte. A standard feltételeknél egyébként szinte minden díj (a számlavezetésé éppúgy, mint például sms küldéséé, vagy bármilyen rendelkezésé) nõ. Aki egy éven belül szünteti meg folyószámláját, már majdnem hatezer (5990) forintot kénytelen fizetni. Az inaktív számla felmondásáért 834 forintot számolnak fel. Az Okos számlacsomagoknál nincs változás, de arra nem árt figyelni, hogy a mostani díjakat akciósan csak az idei évre biztosítják.

Itt is akad kártyás változás. A 2013. június 3-tól igényelt plasztikokhoz már nem tartozik éves díjba épített utasbiztosítás, a korábban igényelt bankkártyákhoz azonban továbbra is megmarad az éves díjba épített utasbiztosítás a kártya pótlása, megújítása esetén is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!