2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Itt a rossz hír: tovább drágulhat a tejForrás: napi.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-05 09:30:31
Idén 5−10 százalékos ágazati árbevétel-emelkedéssel számol a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Lukács László elnök szerint a következõ hónapokban várható keresleti piac lehetõséget ad az önköltség növekedésének elismertetésére.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az elmúlt fél évben a havi tejtermelés nagyjából 2-3 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2012 azonos idõszakában, a tavalyi takarmánydrágulás miatt Európa-szerte szûkült a kínálati oldal a tejpiacon, amit nem kompenzál az utóbbi években tapasztalható hozamemelkedés sem.

Magyarországon a keresleti piac generálta áremelkedés, illetve a kiegészítõ támogatások − tejkvóta, szerkezetátalakítási dotációval együtt nagyjából 15-18 forint literenként − révén bõ egy éve emelkedik a tehénlétszám, a termelés tavaly 2-3 százalékkal bõvült, elérve az 1,6-1,7 milliárd litert. Az ágazat árbevétele − a mintegy három éve tartó, évi 5−10 százalékos növekedés után − tavaly meghaladta a 220 milliárd forintot. A bõvülést döntõen nem a volumen, hanem az áremelés adja, amely belföldön átlagosan évi 7, az exportnál pedig több mint 10 százalék volt.

A termelésbõl 1,4-1,5 milliárd liter kerül piacra, ebbõl 1,2 milliárd litert dolgoznak fel, a fennmaradó mennyiség pedig − az elmúlt években lassan emelkedõ − nyerstej-exportot jelenti. A tejtermékimport − döntõ hányadban késztermék − értéke itthon eléri a 400 millió eurót, mintegy 120 milliárd forintot (ez legnagyobb részben UHT tejet jelent).

 

A diszkriminatív árazás visszaszorítása érdekében tavaly módosított törvény hatására a terméktanács adatai szerint a korábbi évi 140-150 millió liter import mintegy 100 millió literre csökkent. A hazai termelõk helyzetét javítja a terméktanács által tavaly bevezetett árprognózisos rendszer is, emiatt lehetett kisebb a tavaly nyári áresés, illetve késõbb viszonylag gyorsan visszaállt a korábbi árszint.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!