2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Olcsóbb díjak, kedvezõbb kamatok: ezt kínálnák a direkt bankokForrás: privatbankar.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-06 10:10:18
Bár a magyar banki piac még nem indult el a direkt üzleti modell irányába, a külföldi tapasztalatokból kiindulva már csak idõ kérdése, hogy hazánkban is megjelenjenek a kizárólag internetes és telefonos csatornát használó direkt bankok. Az ügyfelek válaszai alapján komoly lehetõségeket rejt a hazai banki piac az esetleges új szereplõk számára - derült ki a GfK Retail Banking Monitor kutatásából.

A biztosítási piacon megjelenõ internetes alkuszok és direkt biztosítók komoly kihívások elé állították a hagyományos biztosítókat, a termékek és az árak könnyû összehasonlítása pedig drámai árversenyt alakított ki több termék esetében – az ügyfelek örömére. A banki piac – ha nem is ilyen szintû átalakítás elõtt áll – hasonló folyamatokkal kell, hogy szembenézzen a közeljövõben, mert a direkt bankok várhatóan hazánkban is megjelennek. 

Alacsonyabb díjak, kedvezõbb kamatok

A direkt bankok, miközben hagyományos banki szolgáltatásokat nyújtanak, nem rendelkeznek hagyományos bankfiók hálózattal, az ügyfelek online banki felületen vagy telefonos ügyfélszolgálat segítségével intézhetik banki ügyeiket. Cserébe a direkt bank alacsonyabb díjakat és kedvezõbb kamatokat kínál ügyfeleinek.

 

 

A régió számos országában indult már el a folyamat a banki piacon: Ausztriában, Szlovákiában illetve Lengyelországban több éve mûködnek sikeresen direkt banki modellre épülõ banki szolgáltatások. E bankok elsõ körben az ügyfélszerzésre koncentrálnak, könnyen átlátható, egyszerû és alacsony díjú termékportfolióval próbálják megnyerni maguknak az ügyfeleket azzal a céllal, hogy direktbanki kapcsolat alakítsanak ki. 

A második szakaszban – piaci jelenlétük erõsödésével, amikor az ügyfelek már rutinszerûen használják a szolgáltatásaikat – igyekeznek a fõ banki pozíciót betölteni ügyfeleknél. A modell sikerét mutatja, hogy a GfK adatai szerint az osztrák net-bankoló ügyfelek legalább harmada kapcsolatban áll valamely direkt bankkal, Szlovákiában pedig 6 százalékot is meghaladja arányuk.

Magyarországon még nem indultak el, de már beszélnek róla

Az utóbbi egy évben több hír is szárnyra kelt állami vagy piaci hátterû magyar direkt bank elindulásáról, de a tényleges mûködés terén még egy bank sem ajánlja szolgáltatásait az ügyfeleknek. Persze kérdés, hogy a magyar piac mennyire készült fel hasonló modell adaptálására, a hazai ügyfelek mennyire lennének nyitottak egy internetes bank ajánlatára.

A GfK Retail Banking Monitor kutatás témába vágó adatai azt mutatják, hogy komoly potenciált rejt a hazai piac az új banki modell számára. A direkt bank mûködési modelljét elviekben megismerve, a hazai banki ügyfelek 10 százaléka válaszolta azt, hogy megbízna egy elõnyös feltételeket kínáló direkt banki szolgáltatóban. 

Nyitottak rá a magyarok

Elõnyös ajánlat esetén a banki ügyfelek 8 százaléka nyitott arra, hogy igénybe vegye egy ilyen direkt bank szolgáltatását, ami nagyjából 490 ezer potenciális ügyfelet jelent. Amennyiben egy direkt bank piacra lépésével a potenciális piac negyedét mozgósítani tudná, az is 120 ezer banki ügyfelet jelentene, ami komoly piaci részt jelent a hazai piacon. 

A kutatás alapján az ügyfelek leginkább alacsonyabb számlavezetési díjat, gyors és egyszerû ügyintézést igényelnek egy ilyen banktól, sokak számára pedig jelentõsen növelné a bizalmat, ha a direkt bank mögött egy ismert, stabil és nagy banki szereplõ állna. Ezek teljesülése esetén és kedvezõ tapasztalatok alapján az sem elképzelhetetlen középtávon, hogy az ügyfelek elsõszámú szolgáltatójuknak válasszák a direkt bankot – a hazai banki ügyfelek 6 százaléka válaszolta ezt a felmérésben. 

Leginkább számlavezetést és bankkártyát vennének igénybe elsõ körben az ügyfelek a banktól, de pozitív tapasztalatok esetén további banki termékek iránt is érdeklõdnek az ügyfelek, sõt, sokan akár biztosításokat is kötnének.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!