2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Olcsó garanciát tesznek a növekedési hitelek mögéForrás: vallakozoi.negyed.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-07 09:13:30
  Június közepétõl lesz olcsó, fél százalékos garancia a növekedési hitelek mögött. Az elsõ hitelszerzõdést egy szegedi középvállalat kötötte.

Június közepétõl élesedhet a félszázalékos hitelgarancia-konstrukció a jegybanki hitelprogram mögött, a kedvezményes díj a hamarabb aláírt szerzõdésekre nem érvényesíthetõ – számol be a Napi Gazdaság.

A jegybank által meghirdetett hitelprogram feltételei szerint nulla százalékos hitelt kapnak a bankok az MNB-tõl, azt adják tovább 2 százalékos kamattal és fél százalékos garanciadíj mellett kkv-knak. Erre összesen 750 milliárd forint áll rendelkezésre.

A jegybank fél százalékban szabta meg a garanciadíj felsõ határát, azonban gondot jelentett, hogy a legnagyobb garantõr szervezet, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2 százalékos szint alatt nem tudott garanciát adni a hitelek mögé - írja a lap.

Korábban felvetõdött, hogy az állam a Széchenyi kártyaprogram esetében már ismert módon garanciadíj-támogatásban részesíthetné a program keretében hiteleket felvevõ kkv-kat, a Napi Gazdaság információi szerint a kormány utolsó májusi ülésén errõl döntést is hozott, és így a június 15. utáni ügyletekre válik igényelhetõvé a díjtámogatás.

A következõ lépés az lenne, hogy a dotáció forrását biztosító Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendeletben határozza meg az eljárásrendet és a metodikát. Mivel a garanciadíj-támogatás utólagos, havi elszámolású, a rendszernek ezért július 15-re kell teljesen elkészülnie.

A lap arról is beszámol, hogy a K&H Bank volt az elsõ, amelyik már szerzõdést is kötött egy vállalkozással. Egy szegedi, nagykereskedõ középvállalattal írta alá az elsõ hitelszerzõdést a jegybanki növekedési hitelprogram keretében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!