2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Árfolyamgát: elképesztõ különbségekForrás: azapenzem.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-07 11:38:02
2013. június 7. A bankok nem számítanak arra, hogy az árfolyamgátra jelentkezés határidejének eltörlése komoly változást hoz. Az eddigi jelentkezõk aránya – tudta meg az Azénpénzem.hu – 16 százalék és 70 százalék között szóródik. A döbbenetes különbség érthetõnek tûnik, bár az ok valószínûleg nem az, mint amire elsõként gondolnánk.

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) legfrissebb adatai szerint május elsejére a jogosultak 35 százaléka jelentkezett az árfolyamgátra. A kölcsönök összegét tekintve 41 százalékos ez az arány. Az újonnan belépõk (lásd grafikonunkat) száma csökkenõ ütemû, áprilisban már kevesebben választották a fix árfolyamon törlesztést, mint a konstrukció beindulása után. Annak ellenére, hogy akkor még úgy tûnt, május végéig lehet csak belépni. A határidõt azóta eltörölték sõt, további kedvezõ módosítást is elfogadott a parlament.  Az érdeklõdõk száma nem emelkedett különösebben akkor sem, amikor elõször hosszabbították meg a határidõt – hívta fel a figyelmet portálunk érdeklõdésére az Erste. A bank így a mostani intézkedéstõl sem vár igazi emelkedést.

A várható folyamatokat hasonlóan látják más bankoknál is. Azt gondoljuk – válaszolták kérdésünkre az AXA-nál és a Volksbanknál egyaránt –, hogy akit igazán érdekelt a program, az jelentkezett már az eredeti (tavaly év végi) határidõig. Az AXA legfeljebb néhány további jelentkezésre számít. A Magyar Nemzeti Bank most 50 százalékos részvételi aránnyal kalkulál, ami még mindig igen alacsony annak tükrében, hogy az árfolyamgát alá belépettek májusig több mint 11 milliárd forint megfizetésétõl teljes egészében mentesültek (a konstrukció részleteirõl itt tájékozódhat).

Nem mindegy, mennyibe kerül a hitel


Az átlag mögött egyébként meglepõen jelentõs különbségek húzódnak meg. Az OTP maga az átlag, a Budapest Bank (BB) már most hozza a jegybank által várt szintet, de kirívó számok is akadnak. A Raiffeisennél a jogosultak több mint 60 százaléka (a hitelösszegnél ez 70 százalékot jelent) már eddig jelentkezett. Az AXA is nagyon jó, 60 százalék feletti arányt mutathat fel. A Volksbanknál viszont mindössze minden hatodik jogosult (16 százalék) törleszt már fix árfolyamon.  Ami a bank szerint is csalódást keltõ adat.

Elsõ ránézésre úgy tûnik, hogy néhány bank jól ösztönzi ügyfeleit a belépésre, míg mások elhanyagolják ezt. Egészen más azonban a kép, ha megnézzük, mennyibe is kerülnek most a különbözõ pénzintézeteknél a devizahitelek. Éppen a kiemelkedõen jó árfolyamgátas arányokat felmutató bankok emelték korábban brutálisan a devizahitelek kamatát. Az AXA adósai így fix árfolyamon törlesztenek havonta annyit, mint korábban teljes áron. Olyan olvasói jelzést is kaptunk, hogy a svájci frank hitel terhe itt (tény, hogy problémás adósnál, aki nem léphetne be az árfolyamgát alá) a 17 százalékot is eléri. Azt pedig már tudjuk, hogy a kamatemelésekben a PSZÁF sem talált kivetnivalót.

A Volksbanknál viszont a svájci irányadó kamathoz kötötték a kölcsön kamatát. Itt a szerencsésebb adósok összesen 4,45-4,70 százalékkal megússzák. Ebben már a kezelési költség is benne van. A Raiffeisennél, a már végrehajtott kamatcsökkentéseket követõen is hét százalék feletti a kezelési költséggel növelt lakáshitelkamat. A BB-nél 6,37 százaléktól közel 11 százalékig terjedõ hitelköltséget találtunk. Az Ersténél a teljes hiteldíj (THM) 6,6-9,38 százalék a svájci frank alapon régebben felvett lakáscélú hitelek esetében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!