2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
A lakástakarék az egyik legjobb befektetésForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-08 15:52:10
Tavaly õsz óta folyamatosan nõ a lakástakarékok vonzereje a bankbetétekhez képest a jegybanki alapkamat-csökkentések miatt – figyelmeztet elemzésében a Bankmonitor.hu. A változást az okozza, hogy a Magyar Nemzeti Bank kamatvágásai jelentõsen csökkentették a bankbetéti kamatszintet, ezzel szemben a lakástakarékok teljes hozama nem változott az elmúlt egy évben, mivel az azt meghatározó jogszabályok változatlanok maradtak.

Míg egy évvel ezelõtt 6 százalék felett volt a bankbetéti átlagkamat, addig mára ez az érték 4 százalékra csökkent, miközben az átlagos négyéves lakástakarék-szerzõdés egy éve és ma is 13 százalékos hozamot biztosított illetve biztosít – mondja Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzõje.

A lakástakarékok elõnye ennek megfelelõen változott, egy éve 6,2 százalékpont volt a különbség, mára viszont átlagosan 9,3 százalékponttal kaphatunk többet egy lakástakarék szerzõdéssel.

Ez a hatalmas hozamelõny komoly összegeket jelent a megtakarítani szándékozóknak. Havi húszezer forint félrerakása esetén a legrövidebb, négyéves futamidejû lakástakarékot és a mindenki által elérhetõ bankbetéteket összehasonlítva 280 ezer forinttal többet lehet összegyûjteni az említett idõtartam alatt, ami közel 30 százalékos különbséget jelent a befizetett 960 ezer forintra vetítve.

A lakástakarék kockázatmentes

Kivételes hozamajánlatokkal sok más befektetés esetében is találkozhatunk, ugyanakkor például a manapság népszerû befektetési alapokkal szemben a lakástakarék fix hozamot ígér, vagyis kockázatmentes befektetés, a biztos kamatot pedig állami garancia biztosítja a megtakarításokra. A fix kamat elõnyös lehet további kamatcsökkentések esetén is, hiszen míg a bankbetéti kamatok változnak ez esetben, addig a megkötött lakástakarék szerzõdésben lévõ pénz a szerzõdés felbontásáig, vagy a megtakarítások felhasználásáig a szerzõdés szerinti kamatot fizeti.

Bár a lakástakarékkal felhalmozott megtakarítást csak meghatározott „lakáscélra” lehet költeni, a felhasználhatósága közel se olyan szigorú, mint azt sokan gondolják. Mint mondja, az ingatlanvásárlás mellett felújításra, lakáskorszerûsítésre, sõt akár egyes bútorok vásárlására is költhetõ a felhalmozott összeg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!