2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Jön a romkocsmaadóForrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-08 15:52:59
Vendégenként és naponta húsz forint felügyeleti díjat szedhetnének a belvárosi, éjszaka is mûködõ vendéglátóhelyektõl az önkormányzatok az alapján a törvényjavaslat alapján, amelyet Rogán Antal ma nyújtott be a parlamentnek. A díjbeszedés alapja a mûködési engedélyben megjelölt befogadóképesség, az önkormányzatoknak a beszedett díjat vissza kell forgatniuk a célzott terület köztisztasági és közbiztonsági feladataira. A javaslat ugyanakkor speciális jogállást hoz létre a világörökségi területen mûködõ vendéglátóhelyekre, ami egy korábbi, a szórakozóhelyeket hátrányosan érintõ szabályozást válthat ki.

Rogán Antal fideszes és Rétvári Bence KDNP-s képviselõk már be is nyújtották a törvénymódosító javaslatot. Ennek értelmében "a települési (Budapesten a kerületi) önkormányzat képviselõtestülete - a helyi sajátosságok figyelembe vételével - rendeletben szabályozhatja a világörökségi területen mûködõ, szeszes italt kimérõ, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzletek 24 és 6 óra közötti nyitva tartásával összefüggõ - a közbiztonság, illetve a köztisztaság fenntartásához kapcsolódó - többletfeladatokhoz igazodó összegû felügyeleti díjat".

A felügyeleti díj a javaslat szerint legfeljebb 20Ft/fõ/éjszakai nyitvatartási nap mértékû lehet. A felügyeleti díj az üzleti év korrigált iparûzési adóalapjának 0,5%-át nem haladhatja meg.

A felügyeleti díj alapja a vendéglátó üzletek mûködési engedély, igazolás szerinti befogadó képessége, egyéb üzletek esetében az alapterület alapján számított 3 négyzetméterenként egy fõ.

Az önkormányzatok a bevételt kizárólag az éjszakai nyitvatartással összefüggõ köztisztasági és közbiztonsági feladatokra fordíthatják.

Véget érhet a háborúskodás

Rogán Antal sajtó háttérbeszélgetésen jelentette be a törvénymódosító javaslatot, amely a kereskedelmi törvény módosításával kompromisszumos megoldást kínál, és felülírja majd az éjszakai szórakozóhelyeket hátrányosan érintõ korábbi szabályozást, írja az Index.

A javaslat speciális jogállást ad azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek éjfél után is nyitva tartanak. A világörökségi területekre, így többek között Budapest belvárosi kerületeire kiterjedõ szabályozás szerint a helyek addig jogosultak erre a státuszra, amíg be nem bizonyosodik, hogy az üzletvezetõ eltûrt vagy engedett törvénybe ütközõ cselekményeket, például drogárusítást, vagy konzumnõk futtatását. Ha a vendéglátóhely betartja törvényes mûködés feltételeit, és a jegyzõ által megfogalmazott elvárásokat, az engedélye alapján továbbra is nyitva tarthat.

Az elõzetes számítások szerint egy-egy vendéglátóhely számára a díj bevezetése évente 500 ezer és 3,5 millió forint közötti pluszkiadást jelent majd. A legtöbb szórakozóhellyel rendelkezõ VII. kerület pedig évente mintegy 100 milliós alappal számolhat a Kazinczy utca környékének rendben tartásánál, írja az Index.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!