2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Állami pénzre hajthatnak a kkv-kForrás: fn.hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-08 15:53:55
  A tervek szerint az eddiginél több cég kapna esélyt arra, hogy részt vegyen a kis értékû közbeszerzési eljárásokban.

Több ponton is módosul a közbeszerzési törvény (Kbt.) a kormány által benyújtott tervezet szerint. A kiigazító intézkedések között van néhány jelentõs változtatás is, amelyek alaposan felforgathatják a költségvetési szervek kis értékû beszerzéseit – tájékoztatta az FN24-et Murvai László, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. közbeszerzési igazgatója.

A jelenlegi szabályozás szerint a nettó 25 millió forint alatti árubeszerzés és szolgáltatás-megrendelés, illetve a 150 millió forintos építési beruházás esetén az ajánlatkérõknek nem kell hirdetmény útján közzétennie az ajánlati felhívást, hanem elegendõ három – általuk kiválasztott, kkv-nak minõsülõ – szervezetet „meghívni" az eljárásba. Az ilyen (a köznyelvben helytelenül meghívásosnak nevezett) közbeszerzési eljárásban a verseny csak korlátozottan érvényesül, mivel csak azok a vállalkozások tehetnek ajánlatot, amelyeknek a kiíró megküldte a felhívást – magyarázta a Saldo szakértõje.

A parlamenti vita alatt álló törvénytervezet ezen kíván változtatni úgy, hogy az ilyen eljárásokban részt vehessenek „külsõ", az ajánlatkérõ által meg nem hívott ajánlattevõk is.

Intézményüket is érintheti a módosítás?

A részletekrõl kérdezze a Közbeszerzési Hatóság szakértõjét június 26-án a Saldo budapesti konferenciáján!

A tervezett változtatás szerint az eljárás megindítása elõtt öt nappal az ajánlatkérõ honlapján (ennek hiányában a Közbeszerzési Hatóság weboldalán) közzé kell tenni az eljárás legfontosabb adatait. Így például a szerzõdés tárgyát és nagyságát, a teljesítés helyét és idejét, valamint az eljárás megindításának tervezett napját. Ha a közzététel alapján valamely gazdasági szereplõ jelzi a részvételi szándékát a kiírónak, akkor az köteles részére ajánlattételi felhívást küldeni az eljárás megindításakor.

Kockázatok és mellékhatások

Murvai László szerint a minél több cég bevonását két tényezõ veszélyezteti. Egyrészt a tervezet nem határozza meg pontosan, hogy a megindítandó eljárás adatait az ajánlatkérõ honlapjának mely részén – például fõoldalán – kell közzétenni. Emiatt az is elõfordulhat, hogy az információkat csak hosszas keresgélés után találják meg az érdeklõdõk.

Másrészt a kormánypárti képviselõk módosító indítványt nyújtottak be, amely kivenné a fenti változtatást a tervezetbõl. Az indok, hogy fenntartsák a helyi kkv-k helyzetbe hozását.

Saldo közbeszerzési igazgatója elmondta: a felvázolt módosítás hatása valóban nehezen mérhetõ fel, hiszen a kisebb értékû beszerzések hirdetmény nélküli eljárásai eddig sem jelentették feltétlenül a korrupció megjelenését. Másik oldalon viszont a korlátozott versenyhelyzet (például a korábbi üzleti kapcsolatokban megismert minõségi beszállítók meghívása) jelentõs idõ- és kockázatcsökkentõ tényezõ volt az ajánlatkérõ szempontjából. Arról pedig nincsenek megbízható becslések, hogy az ilyen hirdetmény nélküli eljárások mennyivel drágább beszerzéseket eredményeznek a nyílt eljárású szerzõdésekhez képest – tette hozzá.

Ezekre is figyeljenek!

A várhatóan júliustól hatályba lépõ jogszabálytervezet még számos további módosítást is tartalmaz. Például:

– A problémás „egybeszámítási szabály” tovább puhul, mivel ezentúl nem adódnak össze a funkcionálisan egybe nem tartozó beszerzések értékei.

– Az építési beruházásoknál a pótmunkák felhasználására alkalmazható tartalékkeret maximális mértéke 5-rõl 10 százalékra emelkedik.

– A két hónapnál hosszabb építési beruházásoknál kötelezõen biztosítandó 5 százalékos elõleg felsõ határa 10 millió forint helyett 68 millióra módosul.

– Az ajánlattevõi oldal adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a papíralapon bekérhetõ ajánlatok példányszámát egyre csökkentik.

– Megszûnik a közbeszerzések kötelezõ részekre bontása, ezt a döntést a jogszabály ezentúl az ajánlatkérõre bízza.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!