2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Újabb nyugdíjpénztárak húzzák le a rolótForrás: azapenzem.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-10 11:04:16
2013. június 9. Végelszámolással távozik a piacról a Pannónia Magánnyugdíjpénztár (manyup). Az Aranykor rendkívüli közgyûlést hirdetett meg, amin hasonló lépésrõl dönthetnek. Inogni látszik az AXA is. Közben az Erste és az OTP manyup távozása sem fejezõdött még teljesen be.

Rövidesen minden magánpénztár a csendes enyészet sorsára juthat – jegyezte meg portálunknak az egyik a szektorban dolgozó szakember. A taglétszám az idei elsõ negyedév végén a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adatai szerint már 68 ezer fõ alá csökkent. (A nagy visszaléptetési hullámot követõen ez még 100 ezer volt.) A tagdíjbevétel közben mindössze 40 millió forintra (ez fejenként 588 forint befizetését jelenti) rúgott. Az államhoz a kasszák 2013 elsõ három hónapjában 519 millió forintot utaltak vissza. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a pénztárak mûködési vesztesége az idén a tavalyi kétszeresére nõhet.

Az OTP manyupból az államhoz visszalépett tagoknak a reálhozam kifizetéséhez szükséges nyilatkozatot 2013. július 1-jéig kell postára adniuk. Piaci információk szerint egyébként a tagoknak „csak” a harmada döntött arról, hogy a tb-be lépve lemond magánpénztári megtakarításáról.

A társaságokat mûködtetõk számára az sem jelenthet gyógyírt, hogy közben a tagok vagyona igazán impozáns hozamokkal nõ (a 2012-es hozamokat itt találja). A manyupok az elsõ negyedévben közel 13 százalékos éves hozamot értek el. A Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint az egy fõre jutó vagyon 2,7 millió forintra emelkedett az elõzõ negyedévi 2,37 millióról.

Ahhoz azonban, hogy a kasszák tovább tudják hatékonyan kezelni a tagok pénzét, életben kellene õket tartani. A törvény pedig magánügyként kezeli a tagdíjfizetést. A tagok azonban – mint az a PSZÁF számaiból is kitûnik – nem gyarapítják számlájukat. Elsõsorban ezzel indokolta a Pannónia, hogy magánnyugdíjpénztára végelszámolását javasolja. Tájékoztatásuk szerint a tagdíj- és mûködési támogatás fizetésének hajlandósága a teljes tagság körében igen alacsony, a mûködtetést nem biztosítják. 2012-ben hétmillió forint tagdíjbevételt írtak jóvá (ebbõl 630 ezer forintot fordíthattak a mûködési költségekre), emellett 535 ezer forint mûködési célú adomány érkezett.

Az igazgatóság úgy gondolja, hogy a magánágazat még meglévõ mûködési tartalékait figyelembe véve nincs több idõ kivárásra (arra számítottak, hogy a jogalkotók a megtakarításokat átvihetõvé teszik az önkéntes nyugdíjpénztárakba). A júniusi közgyûlésnek viszont még jóvá kell hagynia a felszámolás július elsejei indítását.

Nem csak a kisebbek távozhatnak


Az Aranykor nyugdíjpénztár most összehívott rendkívüli júniusi közgyûlése is a végelszámolásról határozhat (a magánágazat kiválása is szerepel az elõterjesztésben). Ha így lesz, akkor a két legkisebb piacon maradt magánkassza tûnhet el. Méretben rögtön utánuk az MKB következik, ott azonban hosszabb távon gondolkodnak. A jelenlegi feltételek alapján (ebbe az is beletartozik, hogy a tagok nem szánják el magukat a fizetésre) a pénztár mûködése 2016 végéig biztosított.

Az AXA magánkasszájának piacról kivonulása már hosszabb ideje erõsen valószínûsíthetõ. A döntés viszont még nem született meg. A kassza május végi közgyûlésén azonban már látszott, hogy a tartalékok elfogytak. A mûködési kiadások fedezetére ugyanis a likviditási tartalékból 28 millió forintot a mûködési tartalék javára csoportosítottak át.

Közben elhúzódik az Erste magánnyugdíjpénztári ágazatának végelszámolása. A törvény szerint a döntéstõl számítva egy éven belül kell az eljárást lefolytatni, ez azonban a pénztárnak nem sikerült. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) engedélyezte, hogy a határidõ 2014. február 20-áig tolódjon ki. Ebben már mindenképpen bele kell férniük, mert a jogszabályok szerint nincs mód még egy hosszabbításra.

A kivonulók helyett érdemes gyorsan másik pénztárat választani, a választáshoz itt kaphat segítséget

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!