2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Tényleg bedöglik a mosógép, ha letelik a garancia? Felkészülhet ráForrás: privatbankar.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-12 10:07:17
Összeesküvés-elmélet, vagy tényleg használhatatlanok lesznek a háztartási gépek nem sokkal a garancia letelte után? Egy felmérés szerint csaknem minden második eszközzel volt gond. Javítani nehézkes és sok esetben drága is. Megmutatjuk, mik romlottak el leggyakrabban.

Szerelõk és fogyasztóvédõ oldalak tanúsága szerint szinte minden mûszaki eszköz tartalmaz egy olyan alkatrészt vagy beállítást, amely jelentõsen lerövidítheti az adott berendezés élettartamát - derül ki a Genertel felmérésébõl.

 

A túl korán, de már a garanciális idõ lejártát követõen jelentkezõ meghibásodást okozhatja például egy túlmelegedõ, rossz helyen elhelyezett kondenzátor, egy silány anyagból készült kapcsoló – a lehetõségek palettája szinte végtelen. Az eredmény sokszor az, hogy a drága vagy néhány év múlva már elérhetetlen pótalkatrész miatt a tulajdonos kénytelen lesz új terméket vásárolni.

A felmérés készítõi szerint a fogyasztó a következõ vásárláskor is ugyanolyan kiszolgáltatott marad: szakemberek szerint a legnagyobb márkák termékeinek megvásárlása sem feltétlenül jelent garanciát a tartósságra.

 

A Genertel által megkérdezett háztartások 46 százalékában már elõfordult, hogy valamelyik elektromos készülék a garancia lejárta után röviddel hibásodott meg. Az ilyen tapasztalatokkal rendelkezõk leggyakrabban, 37 százalékban a mosógépet jelölték meg, 27 százalékban a tévé, 16 százalékban a hûtõgép bírta túl rövid ideig, de - a készítõk szerint - az is érdekes, hogy a ritkább, csupán minden harmadik háztartásban elõforduló mosogatógépet is 14 százalékban említették.

 

A röviddel a garancia lejárta után meghibásodott készülékek 17 százalékát a tulajdonosok nem javíttatták meg, elsõsorban arra hivatkozva, hogy nem érte volna meg sem a befektetett összeg, sem az utánajárás.

A válaszadók kétharmada megjavíttatta az elromlott berendezést. Kiderült, hogy 39 százalékuk legalább ötezer forintot fizetett a szerelésért. Mindez nem kevés összeg, fõként, ha figyelembe vesszük, hogy 43 százaléknyian további kiszállási díjat is fizettek a szerelõnek. Viszont voltak olyanok is - minden negyedik válaszadó -, akik olcsón megúszták, mert kevesebb, mint 5 ezer forintot fizettek a szerelésért. 

Fel lehet készülni

Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója szerint egyre több biztosító kínál olyan megoldást, amelyben a lakásbiztosítást ki lehet terjeszteni a háztartási eszközökre. Ezek a kiegészítések általában néhány száz forintba kerülnek havonta, és akár a gépek hétéves koráig is nyújthat garanciát. 

A feltételek között azonban lényeges eltérések lehetnek, ezért kötés elõtt fõként a fedezetbe bevont eszközök körére, a maximális élettartamra, illetve a térítési maximumra vonatkozó feltételeket célszerû áttekinteni - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!