2024. április 24. Szerda, György.
 
Jön a szociális kártya - új módon utalhatnak egyes segélyeketForrás: vg.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-13 09:44:12
A szociális kártya már a következõ félévben megjelenhet egyes területeken, jövõre pedig már egységes rendszerben valósulhat meg a bevezetése.

A szociális kártya egységes rendszerben történõ bevezetése 2014-re várható – közölte az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Doncsev András egy írásbeli kérdésre azt is leírta, hogy a rendszer bevezetése 2013 második felében a szociális törvény hatálya alá tartozó pénzbeli ellátásokkal kezdõdik meg. Az Emminek a független Szél Bernadett tett fel kérdéseket arról, milyen tervei vannak a kormánynak a szociális kártyával kapcsolatban?

A kártya elméletileg olyan lenne, mint egy bankkártya. Vásárolni lehetne vele a boltokban, a postán, de csak bizonyos árucikkeket, például élelmiszert, iskolaszert, tisztálkodó szereket, tüzelõt, vagy a rezsi egy részét lehetne kifizetni így. Több településen azért is pártolták, hogy úgymond a készpénzben adott segélyt ne a játékgépekbe dobálják, vagy alkoholra, cigarettára költsék, és az uzsorások se tudják elszedni. Több jogvédõ szervezet azonban kifogásolta, hogy a segélyezettek helyett akarják eldönteni, mit vegyenek a juttatásból.

 

Doncsev hangsúlyozta: a szociális kártyával a kormányzat a családoknak biztosított szociális, gyermekjóléti és családtámogatási juttatásokat akarja átláthatóvá és nyomon követhetõvé tenni. Ezért jelenleg is vizsgálják azt, milyen feltételek mentén lehetne a közpénzbõl finanszírozott ellátások célhoz kötöttségét növelni. Mérlegelik, hogyan lehetne a visszaélések számának csökkentése mellett az ellátások rendeltetésszerû felhasználását biztosítani. Ezért az egyes ellátásokat megállapító szervek bevonásával olyan statisztikai adatokat és információkat is felmértek, amelyekre a Központi Statisztikai Hivatal Országos Statisztikai Adatgyûjtési Programja nem terjed ki. Az Új Széchenyi Terv részeként 2013 elején már elkezdték a jegyzõi és járási hatáskörben nyújtott szociális és gyermekvédelmi pénzbeli és természetbeni ellátások egységes nyilvántartásának kialakítását. Az Emmi lapunkkal közölte, hogy a szociális szolgáltatások területén már bevezették a Központi Elektronikus Nyilvántartás a Szolgáltatást Igénybevevõkrõl (KENYSZZ) nevû rendszert, melytõl a jogosultság ellenõrzésének egyszerûsítését is várják.

A szociális kártya bevezetésre utal az is, hogy a parlament döntése alapján jövõ év január elsejétõl összevonják az önkormányzatok által krízishelyzetben adható három támogatást. Jövõre önkormányzati segély néven egységesül az átmeneti és a temetési segély, valamint a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás. A jogosultság jövedelemhatára a mindenkori nyugdíjminimum 130 százaléka, azaz jelenleg 37050 forint lehet. Azok kaphatnak tehát segélyt, akiknél az egy fõre számított családi jövedelem nem éri ezt el.

Monokon megbukott a program

Szociális kártyát elõször a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monokon vezette be a független Szepessy Zsolt polgármester 2009-ben. Erre utalták a segélyt, amibõl csak élelmiszert lehetett vásárolni. Az intézkedés nagy vitát váltott ki, de az akkori Szociális és Munkaügyi Minisztérium nem ellenezte bevezetését. A településen a rendszer megbukott, a kártya felhasználóit ugyanis a település befolyásos személyiségeinek üzleteibe próbálta terelni, ami botrányt okozott. Az ombudsman a rendelet hatályon kívül helyezését kérte, mert szerinte az önkormányzat a kártya bevezetésével a törvényi felhatalmazáson túlterjeszkedve korlátozta az állam által nyújtott szociális segélyek felhasználását. Azóta több kisebb település, például másodikként Újkígyós és budai önkormányzat is bevezetett hasonló rendszert.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!