2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Meglódultak a bankkártyadíjakForrás: azapenzem.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-17 10:05:41
2013. június 17. A kártyadíjak erõteljesebben nõttek az utóbbi hónapokban annál, mint amekkora áremelkedést a tranzakciós illeték hozott. A bankok egyre inkább a drágább plasztikokat részesítik elõnyben, de a különbözõ kikötések is szaporodnak.

Az idén február óta (amikorra a tranzakciós illetéket jellemzõen már érvényesítették kondícióikban a bankok) a bankkártyák átlagos éves díja több mint 15 százalékkal emelkedett. Az új adónem bevezetése ennél csekélyebb mértékben dobta meg az árakat. Tény azonban, hogy a friss változásokra nem egyértelmûen húzható rá a drágítás. Jócskán változik ugyanis a kártyakínálat, illetve annak összetétele is. A Citibank ettõl a héttõl már mindenkinek chipes plasztikot kínál. Az OTP Multipont kártyája mától igényelhetõ már devizaszámlához is. A MagNet – mint arról már írtunk – dombornyomott plasztikkal bõvíti palettáját, és átáll a Visáról a Mastercardra. A változás persze általában jókora díjemelkedést hoz, de akadnak nyertesek is. Az új kártya pedig már chippel, sõt PayPass funkcióval is rendelkezik. (A bankkártyák díjairól itt tájékozódhat.)

Amennyiben a MagNet ügyfelei 2013. június 30-ig nem jelzik, hogy nem kérnek plasztikot, a bankkártyát automatikusan legyártják számukra (és persze terhelik a költségét). A nagy váltást kihasználva célszerû dombornyomottra váltani. Itt, és persze másutt is, nem árt közben figyelni a költségekre, hiszen a nem csak elektronikus környezetben igénybe vehetõ kártyák általában jóval többe kerülnek. A bankok persze szinte csak ezeket erõltetik.

A K&H automatáknál június 24-étõl már nem lehet készpénzt befizetni. Ezt a szolgáltatást a bank teljes egészében megszünteti. Érdemes megemlíteni, hogy az OTP automatákban a készpénzbefizetés már csak nem egészen egy évig díjmentes. 2014. március elsejét követõen alkalmanként 249 forintot számítanak majd fel. Az UniCredit is akciósan (a visszavonás idõpontját itt nem jelzik) biztosítja az ingyenességet.

Egyre bonyolultabb a feltételek közötti eligazodás


Korábban általános volt, hogy meglehetõsen bonyolult feltételek teljesítése esetén adtak kiemelt betéti kamatokat a bankok. Ez a szisztéma azután terjedni kezdett a bankszámláknál, mostanra pedig elérte a kártyákat is.

Jelenleg több kártyaigénylési akció is fut. A CIB nem cifrázza, a dombornyomott plasztik díjának felét engedi el szeptember végéig. Az AXA viszont augusztus végéig azoknak ír jóvá ötezer forintot, akik online nyitnak kamathozó bankszámlát, és ehhez dombornyomott MasterCardot (MC) igényelnek. A jóval drágább (ám többet is tudó) World MC esetén az egyszeri ajándék nyolcezer forint. A World „gyártási” díja 9,9 ezer forint, amit – az MC-nél alkalmazott kétezer forinthoz hasonlóan – bizonyos feltételek teljesítése esetén engednek el. Az elvárások azonban nem csekélyek. Az igénylést megelõzõ három hónap alatt az elõzõ kártyával legalább havi 80 ezer forintért kellett vásárolni, a bankszámla egyenlegének pedig a kérés pillanatában legalább félmillió forintnak kell lennie.

A bankjegykiadós (ATM) készpénzfelvételnél a tranzakciós illetéken felüli díjat két alkalommal a Budapest Bank is feltétellel engedi el. Õk 40 ezer forintos kártyás vásárlást várnak el.

Az éves kártyadíjak számlacsomagonként is eltérhetnek. Például a Gránitnál az elektronikus plasztik annak, aki Ász-csomagot használ, egy ezressel kevesebbe kerül. A Citibank viszont az új nullás csomagjánál a chipkártyáért 40 forinttal többet számít fel. A Raiffeisennél a Díjnullázó és az Aktivitás az egyszerûbb plasztiknál több mint 500, a másiknál majdnem 400 forintos felárat jelent. A Díjnullázónál a bank az idegen ATM használatát is „bünteti”; majdnem 140 forintos az alkalmankénti felár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!