2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Melyik az igaz: hogy változott valójában a rezsi?Forrás: privatbankar.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-18 10:24:45
A magyar és az uniós statisztikai hivatal is mérte a magyarországi lakossági áram- és gázárak változását, de eltérõ eredményeket kaptak.

Jelentõsen eltérõ képet mutat a magyarországi energiaárak alakulásáról a KSH és az Eurostat adatközlése - írta a Napi Gazdaság.

Az uniós statisztikai hivatal szerint 2011 és 2012 második féléve között év/év alapon 1,9 százalékkal csökkent az áram, illetve 8,6 százalékkal nõtt a gáz ára a lakossági szegmensben, a KSH fogyasztóiár-indexe szerint azonban 2011 és 2012 decembere között az áram 3,1, a gáz pedig 4,2 százalékkal lett drágább - közölte a lap.

A 2012 második félévi adatokat a magyar energiahivatal biztosította, egy rögzített módszertan alapján − közölte az Eurostat a Napi Gazdasággal. Az uniós szervezet szerint vélhetõen módszertani eltérések állnak a merõben más eredmények mögött, az Eurostat azonban minden tagállam adatait ugyanazon eljárás szerint gyûjti be és dolgozza fel.

A Magyar Energia Hivatal jogutódjaként a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint ugyanakkor az Eurostat által közölt végfelhasználói árakat nem a hatósági díjak, hanem az egyetemes szolgáltatók és a kereskedõk adatszolgáltatása alapján határozták meg - tették hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!