2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Hiába reménykedtek a devizahitelesekForrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-21 10:02:50
Fenntartja eddigi, 1,2-es szinten lévõ beavatkozási küszöbét a svájci jegybank. Bár a piacon adtak esélyt, hogy a deflációban lévõ ország a küszöb megemelésével gyengíteni kezdi a devizáját, ám ehelyett csak azt bizonygatja közleményében, hogy az intézmény fenntartása nagyon fontos. Így egyelõre a devizahitelesek nem számíthatnak arra, hogy a svájci frank gyengítése csökkenti a törlesztõrészletüket.

Svájc fenntartja az árfolyamküszöböt - jelentette be mai közleményében a helyi jegybank, ugyanakkor rögtön hozzá is tette, hogy a frank még mindig erõs, és a felértékelõdésnek komoly következményei lennének a gazdaságra nézve. Innentõl kezdve a közlemény tulajdonképpen a minimum árfolyam intézményének fontosságát hangsúlyozza, anélkül, hogy utalást tenne a küszöb emelésére.

Pedig a friss inflációs elõrejelzés alig változott: a jegybank várakozásai szerint a deflációban lévõ svájci gazdaságban jövõre is csak 0,2%-kal, 2015-ben pedig 0,7%-kal emelkednek az árak.

Emellett a jegybank a nemzetközi környezet iránt érzett aggodalmát hangsúlyozza. Az eurózóna folytatódó recessziója mellett sem tudja kizárni, hogy a helyzet még tovább romlik, így a svájci gazdasággal kapcsolatos kockázatokat továbbra is jelentõsnek látják. A feszültség bármikor visszatérhet a globális pénzügyi piacokra, de rizikót lát a jegybank abban is, hogy a tartósan alacsony kamatszint mellett túlhevül a jelzálog- és ingatlanpiac.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!