2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Jogszabályváltozások – Nem jár nyugdíj és fizetés egyszerre a közszférábanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-01 13:09:54
  Budapest, 2013. július 1., hétfõ (MTI) – Az állami szférában dolgozók – a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervek tagjai – nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejûleg júliustól.

A kormány tavaly év végén tette közzé azt a határozatát, amely kimondta, meg kell szüntetni a nyugdíjas korú közalkalmazottak és kormányzati dolgozók jogviszonyát. Az egyetemeken, fõiskolákon oktatók azonban mentességet kaptak a kötelezõ nyugdíjazás alól, és rögzítették, hogy indokolt esetben mások is továbbfoglalkoztathatóak.

Az Országgyûlés tavaly decemberben döntött ugyanakkor arról is, hogy az állami szférában dolgozó továbbfoglalkoztatott nyugdíjas korúak nem kaphatnak egyszerre nyugdíjat és fizetést. A dupla ellátást április 30-ig kellett bejelenteni a nyugdíjfolyósítónak, július 1-jétõl pedig már nem jár a nyugdíj annak, aki amellett dolgozik. Az öregségi nyugdíj szünetelése alatt a dolgozó továbbra is nyugdíjasnak minõsül. Ha megszûnik a munkaviszonya, ezt igazolnia kell, és újra kézhez kapja a nyugdíját.

Az egyik leginkább érintett ágazatban, az egészségügyben csaknem az összes, a nyugdíjáról lemondó munkavállaló továbbfoglalkoztatási kérelmét támogatta a kabinet. Õk illetménykiegészítést kaphatnak, amelynek maximális nettó mértéke megegyezik a mindenkori kiesõ ellátás összegével.

Szabó Máté ombudsman szerint a közszférában dolgozó nyugdíjasok kettõs juttatásának tilalmáról szóló rendelkezés szemben áll a tulajdonhoz való joggal és a vagyoni értékû jogok védelmével, ezért az alapvetõ jogok biztosa május közepén az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve a rendelkezés megsemmisítését.

- MTI -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!