2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Naponta jelenteniük kell a trafikosoknakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-07-03 09:06:57
Megjelent a kormányrendelet a dohánytermék-kiskereskedõk által vezetendõ nyilvántartásokról és az adatszolgáltatási kötelezettségrõl.  

Megjelent a dohánytermék-kiskereskedõk által vezetendõ nyilvántartásokról, valamint a dohányboltban forgalmazott egyes termékekre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésérõl szóló kormányrendelet - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. A dohánytermék-kiskereskedõknek a kormányrendeletben meghatározott tartalommal, formában és módon kell teljesíteniük a készletükrõl, illetve forgalmukról a törvényben meghatározott nyilvántartás-vezetési, illetve adatszolgáltatási kötelezettségüket. Az adatszolgáltatást minõsített nyilvántartási és adatszolgáltatási rendszeren keresztül, legalább naponta kell majd elektronikus úton elküldeniük az NDN Zrt.-nek.

Az NDN rövid idõn belül készletnyilvántartó minõsítési rendszert tesz közzé és mûködtet. A minõsítési rendszer által alkalmasnak talált és igénybe vehetõ rendszerek és eszközök listáját a részvénytársaság honlapján folyamatosan közzé fogja tenni. A nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség a rendelet értelmében szeptember 1-jétõl kötelezõ - közölte az NDN Zrt. A rendelet szerint a nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség a következõ termékeket érinti: cigaretta, szivar, szivarka, finomra vágott fogyasztási dohány (cigarettadohány), egyéb fogyasztási dohány (pipadohány), bármely olyan egyéb termék, amelyet dohányzás céljából gyártanak, még abban az esetben is, ha csupán részben tartalmaz - akár géntechnológiával módosított formában, akár nem ilyen formában - dohányt, cigarettapapír, füstszûrõ.

A kormányrendelet regisztrációs kötelezettséget is megállapít, amit elsõ alkalommal 2013. augusztus 1-jéig kell teljesíteni. Ez azt jelenti, hogy az, aki az érintett terméket Magyarországon elõször bocsátja szabad forgalomba, köteles az adott termék valamennyi fajtáját - meghatározott dohánytermékek esetében az ahhoz tartozó kiskereskedelmi eladási árral együtt - bejelenteni a részvénytársaságnál legalább 10 nappal az megelõzõen, hogy azt bármely dohánytermék-kiskereskedõ részére elõször értékesítette volna. Egyidejûleg legalább háromegységnyi mintát is át kell adnia. A már regisztrált termék bármely jellemzõjének megváltozása esetén az érintett terméket új terméknek kell tekinteni. Ennek megfelelõen a regisztrációs kötelezettségnek akkor is újra eleget kell tenni, ha a dohányterméknek kizárólag a kiskereskedelmi eladási ára változik meg. Mintát ez esetben nem kell adni.

Az NDN a hozzá beérkezett adatokat kezeli, feldolgozza, elemzést, összesítést készít belõlük. A hozzá beérkezett adatokat szükség szerint továbbítja a vámhatósághoz, illetve ellenõrzi a koncessziós szerzõdés rendelkezéseinek maradéktalan megtartását. Ellenõrzései során összevetheti az egyes termékek beszerzésével, értékesítésével kapcsolatos adatokat és a koncessziós szerzõdésbe foglalt kötelezettségvállalásokat, és jogsértés esetén élhet a koncessziós szerzõdés, illetve jogszabály biztosította jogaival. Az adatkezelés kiterjedhet arra is, hogy az NDN megkeresés esetén a kezelt adatokat a hatóság, illetve egyéb, az ellenõrzésbe bevont személynek vagy szervezetnek továbbítsa.

A társaság a regisztrációs kötelezettséggel rendelkezõ személynek vagy szervezetnek kérelmére átadhatja az által készített elemzéseket, kimutatásokat, aminek ellenében azzal összefüggõ költségeinek megtérítését kérheti - derül ki a kormányrendeletbõl. A dohánytermékek kiskereskedelmi értékesítése, ide nem sorolva a mozgóboltot, kizárólag a dohánybolt üzletterében vagy elkülönített helyen, azaz az üzlettérben leválasztott helyiségrészén belül folytatható. Az elkülönített hely akkor minõsül térben leválasztott helyiségrésznek, ha az az üzlet más részeitõl legalább mozgatható vagy rögzített, nem átlátszó térelválasztóval, így különösen paravánnal vagy függönnyel elkülönül. A dohánytermék fizikai átadására minden esetben csak az elkülönített helyen belül kerülhet sor; adott esetben, ha az üzlet üzemeltetõje és a koncesszió jogosultja ugyanazon személy, az értékesítés más elemei (például az áru pénztárgépben való rögzítése) történhetnek az üzlethelyiség más részében is - tartalmazza a rendelet egyik melléklete.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!