2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Kisöprik a dohányt a hagyományos boltokbólForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-15 09:42:38
A koncessziós jogot nem nyert trafikok, boltok, szórakozóhelyek csak július 16-ig - vagyis hétfõ éjfélig - árusíthatnak cigarettát. Azok, akik ezt a rendelkezést megszegik, súlyos büntetésre számíthatnak, amely ötmilliótól ötszázmillió forintig terjedhet.

Azok a kiskereskedõk, akik nem nyertek koncessziós jogot, július 16-ig értékesíthetik megmaradt készletüket. Erre a gördülékeny átmenet érdekében volt szükség, illetve azért, hogy a jövedékiadó-bevételek folyamatosan teljesüljenek. Attól lehetett ugyanis tartani, hogy azok a kiskereskedõk, akik 2013. július 1-jét követõen nem folytathatják a dohány kiskereskedelmi tevékenységet, már májusban sem rendelnek újabb dohányterméket, nehogy a készletük beragadjon.

Ha valamelyik vállalkozás a határidõ után engedély nélkül árul cigarettát, súlyos pénzbüntetésre számíthat, ami ötmilliótól ötszázmillió forintig terjedhet.

A régi dohányárusító helyek szigorú ellenõrzésre számíthatnak. A Magyar Nemzet korábbi beszámolója szerint az adóhatóság július közepén országos vizsgálat-sorozatot indít. A vámhatóság munkáját a közterületfelügyelõk és a polgárõrök is segítik majd, mégpedig úgy, hogy tájékoztatást adnak arról, hol találkoztak feltételezhetõen engedély nélküli dohányforgalmazással.

A dohánytermékek kiskereskedelme július 1-jétõl állami monopóliummá vált, az állam koncessziós szerzõdéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. Múlt csütörtökig a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. akkori tájékoztatása szerint több mint 5200 nemzeti dohánybolt nyílt meg. A nemzeti dohányboltokkal vagy elkülönített értékesítési hellyel még nem rendelkezõ kistelepülésekre az NDN Zrt. ideiglenes ellátókat jelöl ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!