2023. szeptember 29. Péntek, Mihály.
 
Óriási horderejû szabályozás jöhet a bankkártyákrólForrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-18 09:51:25
Az Európai Bizottság hatalmas horderejû javaslatot dolgozott ki a bankkártya-piac szabályozására - állítja a Financial Times egy még nem nyilvános dokumentumra hivatkozva. Állítólag az összes betéti bankkártyás fizetésre vonatkozó bankközi jutalékot 0,2 százalékban korlátoznák.

Az Európai Bizottság egy készülõdõ javaslata szerint a kártyakibocsátók összes ügyfelének a betéti kártyás tranzakcióira vonatkozóan 0,2 százalékban, a hitelkártyáknál 0,3 százalékban korlátoznák a bankközi jutalékokat (interchange díjakat). A határokon átívelõ tranzakciókra már eddig is ez a plafon vonatkozott, a dokumentum szerint azonban a belföldi tranzakciókra is kiterjesztik a korlátozást. Magyarországon az MNB és az NGM egy gyakorlatilag ezzel a korlátozással közel megegyezõ javaslatot dolgozott ki, amely várhatóan 2014 elején lép életbe. 

Az interchange díjat a kibocsátó bank fizeti a kártyát elfogadó pénzintézetnek, amelyet az elfogadó bank a kereskedõi jutalékon keresztül szed be. A korlátozás bevezetése miatt több milliárd eurótól eshetnek el az európai bankok. Az Európai Bizottság becslései szerint a bankközi jutalékokból származó bevételek a betéti kártyák esetén 4,8-ról 2,5 milliárd euróra, a hitelkártyáknál 5,7 milliárdról 3,5 milliárd euróra csökkenhetnek.

A bizottság szerint a "magas kereskedõi díjak végeredményben az árakban jelennek meg, vagyis a fogyasztók fizetik meg azokat". A bizottság azért is tartja indokoltnak a korlátozást, mert szerintük a kártyatársaságok a kibocsátó bankoknál a minél magasabb interchange díjakkal versenyeztek, ami a jutalékok növekedését (magasan tartását) vonta maga után. A kártyatársaságok és a bankok ugyanakkor nem gyõzik hangsúlyozni, hogy a korlátozás következtében bár csökkenhetnek a kereskedõi jutalékok, az ügyfelek éves kártyadíjai nagymértékben növekedhetnek.

A javaslat egyik további eleme, hogy a kártyatársaságoknak és a tranzakciós adatokat az elfogadóhelyekrõl a kártyatársaságok rendszereibe juttató úgynevezett fizetési szolgáltatókat (processzorokat) jogilag teljesen el kell különíteni egymástól. Emiatt a jelenlegi üzleti modellekben is változások következhetnek majd be.

Óriási horderejû szabályozás jöhet a bankkártyákról

 

Óriási horderejû szabályozás jöhet a bankkártyákról

 

Óriási horderejû szabályozás jöhet a bankkártyákról

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!