2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Itt a hidegzuhany a befektetõknekForrás: azapenzem.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-19 10:00:32
2013. július 19. Hatalmas meglepetés érheti a kötvényalapokba fektetõket, a hozamok ugyanis zuhanórepülésbe kezdtek. A korábbi 10-20 százalékos hozamoknak búcsút mondhatunk, a jövõ már csak 4-8 százalékkal kecsegtet. Augusztustól jön az emelt kamatadó, amit a még júliusban megnyitott TBSZ-szel védhetünk ki.

Hidegzuhanyként érheti a kötvényalapokba fektetõket, hogy az elmúlt idõszakban nagyot estek az hozamok. A hazai megtakarítók hajlamosak a múltbeli hozamok alapján dönteni a jövõre vonatkozóan, pedig jól látszik, hogy a tavalyi, kiemelkedõen jó teljesítményeket nem lehet megismételni. A 12 hónapos hozamok a hosszú lejáratú papírokba fektetõ kötvényalapoknál még most is kiemelkedõen jók, 3-7 százalékponttal múlják azonban alul az egy hónappal ezelõtti számokat. (A legfrissebb, részletes hozamadatokat itt találja.)

Hiába látunk ma még az elmúlt egy évre 14 százalék körül hozamokat a hosszú kötvényalapoknál, a 3 hónapos hozamok már csak 1 százalék körül szóródnak, ami 4 százalék körüli éves teljesítményt vetít elõre. Nem véletlenül távozik ezekbõl az alapokból a pénz; a  BAMOSZ (Befektetési Alapkezelõk és Vagyonkezelõk Magyarországi Szövetsége) legfrissebb adatai szerint júniusban 1,6 milliárd forintot vettek ki innen a befektetõk.


Töretlenül népszerûek azonban a hazai rövid kötvényalapok. Ide 15,8 milliárdnyi friss tõke érkezett. Pedig a hozamesés itt is érzékelhetõ, és itt sem lehet 4-6 százalékos éves hozamnál többre számítani a jövõben. (Van, ahol az 1 százalék sem biztos.) A legtöbb friss pénz, 25 milliárd forint a pénzpiaci alapokba áramlott júniusban. Pedig itt is jól látható, hogy a következõ idõszakban nem lehet 4 százaléknál többre számítani. A betéti kamatokat elnézve inkább 3 százalékra tippelünk. (A betéti kamatokat itt kalkulálhatja.)

A magasabb hozamra vágyó, és ezért kockáztatni is hajlandó befektetõk az abszolút hozamú alapokat preferálják, ezekbe 16,4 milliárd forint új tõkét hoztak. A befektetési alapok egyébként továbbra is vonzzák a pénzt, bár csökken az ide áramló friss tõke. A BAMOSZ statisztikái szerint 49 milliárd forint érkezett júniusban, ami még mindig több, mint az állampapírokba fektetett közel 38 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás.

A csökkenõ betéti kamatok miatt a bankbetétekbõl kiáramló pénzre jól láthatóan igényt tart az állam. A befektetési alapokat azzal is próbálja leelõzni, hogy az augusztus 1-jétõl megemelt kamatadót (a 16 százalékot megfejelik a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulással) az állampapírok után nem kell megfizetni, a befektetési jegyek után azonban igen. Ez alól csak a 80 százalékban állampapírokba fektetõ alapok jelentenek majd kivételt.

Az új adó elkerülésére a többi befektetési alapnál is van mód. Aki július végéig TBSZ-t (tartós befektetési számlát) nyit, az az ott tartott pénz után nem fizet eho-t. Még akkor sem, ha három éven belül hozzányúl a megtakarításához, és megfizeti a 16 százalékos kamatadót. A határidõ azonban már nagyon közeli, ezért igyekezni kell. (A befektetési alapokról a legfontosabb információk és a korábbi hozamok itt találhatóak.)

A pénzpiaci és a kötvényalapok részletes, 2013. július 18-i hozamát itt találja.

A betéti kamatokat itt kalkulálhatja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!