2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Más már ez a hitelkártyaForrás: azapenzem.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-22 11:21:10
2013. július 22. A közhiedelemmel ellentétben a hitelkártyák többségével most, és az illetékemelés után is díjmentesen lehet vásárolni. A hitelpénz ára csökkent, nõttek a pontgyûjtési lehetõségek és több bank akár ingyenesen figyelmeztet a határidõk betartására.

Néhány bank talán sohasem látott vehemenciával próbálja rábírni ügyfeleit, hogy használjanak hitelkártyát. Tény, hogy számos fejlesztéssel és újítással is igyekeznek csábítani. Ahogy egyik olvasónk jelezte: minden kifogására tudott megfelelõ választ adni a banktisztviselõ. A legfontosabb: a Citibank és az FHB kivételével minden banknál ingyenesen lehet vásárolni a hitelplasztikkal (a hitelkártyák jelenlegi feltételeit itt nézheti meg). Úgy tûnik, hogy ez õsszel (vagyis a tranzakciós illeték emelésének érvényesítését követõen) is megmaradhat. Tény azonban, hogy néhány pénzintézet (UniCredit, MKB) eleve jelzi: a díjmentességet csak akciósan alkalmazza. (A cikk a Hitelkártya rovat része.)

Mondhatnánk, hogy könnyû ilyen magas kamatok mellett akciózni. A plasztikpénz valóban rettentõen sokba kerül, de legalább már csökkenésnek indultak a kamatok. A Budapest Bank (BB) július 19-étõl a Standard hiteleket a korábbi 29,9 százalék helyett 24,9 százalékon adja. A hiteldíj így nagyon nagyot esett. A Citibank már ennek a hónapnak az elején csökkentett, és így tett az OTP és a K&H is. Az UniCredit már korábban lépett, és az MKB is inkább kedvezõ irányban változtatott.

A többségnél – legalábbis az eddig közzétett kondíciós listák alapján – a hitelkártyásoknak nem kell szembenézniük olyan mértékû drágulással, mint a „sima” számlahasználóknak. A Raiffeisen hitelkártya vonzó feltételei a nagy szeptemberi drágulás után is megmaradnak. Sõt, a kölcsön sem drágul. Persze ez nincs mindenütt így. Például az OTP elõször szeptember elejétõl a készpénzfelvételi díjat, majd a hónap közepét követõen kissé már a hitelkártyák kamatát is emeli. A teljes hiteldíj ennek következtében nem egészen 0,2 százalékponttal nõ majd. Ez viszont annak tükrében, hogy az Azénpénzem.hu adatbázisa alapján végzett számítás szerint a plasztikpénz ára a nyár elején még átlagosan 41,3 százalék volt, most viszont 39,4 százalékra rúg, nem túl nagy emelkedés.

A hitelkártyák még így is csak a tehetõsebbeknek valók. Jókora csapdát rejt ugyanis a plasztikokból kinyerhetõ plusz pénz. A háztartás ugyanis ennek következtében mindig eleve legalább egyhavi mínusszal indul. Baj esetén pedig ez azonnal beindíthatja az adósságspirált.

Amikor a bankok tényleg segítenek


A hitelkártyával a példátlan önfegyelmet tanúsítók – mint arról már írtunkmég kereshetnek is némi pénzt. Késõbb a Citibank konkrét számokat is közzétett: a plasztikot használók 22 hónap alatt majdnem 650 millió forintot gyûjtöttek össze maguknak. Akadt olyan hitelkártyás, aki egymagában 634 ezer extra forintra tett szert. A tipikus azonban sajnos az, hogy a hitelkártyások figyelme és önfegyelme egy év alatt szinte teljesen elporlik. Ügyelniük kell a fordulónapokra, és arra is, hogy a minimális fizetendõ csak a büntetõkamattól mentesít, a normál – még mindig vaskos – kamatot a teljes összegre fizetni kell.  Korábban pedig szinte sohasem várhatott a kártyahasználó ebben segítséget bankjától.

Logikusan, hiszen a bank éppen a figyelmetlenségbõl tud szépen keresni. Tény viszont, hogy ezzel egyúttal a kockázata is nõ. Ez magyarázhatja, hogy mára ezen a téren is jelentõs változás érzékelhetõ. A fordulónapra díjmentesen figyelmeztet a CIB, az Erste és az FHB. Az MKB-nál a bankkártya mûveletekhez, valamint a hiteltörlesztés esedékességéhez kapcsolódó üzenetek díjmentesek. Az OTP sms-ben 30 forintért értesíti ügyfelét a minimum fizetendõ összegrõl, a teljes tartozásról és a fizetési határidõrõl. A K&H a mobilinfo szolgáltatás keretében figyelmeztet például a hitelkeret túllépésérõl, a fizetési határidõrõl pedig interaktív sms-ben lehet üzenetenként 22 forintért értesítést kérni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!