2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Devizahitel – a bankpuccs elnapolvaForrás: fn.hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-25 09:40:16
  A Népszabadság szerint több évig is eltarthat a mentõakció.

A kormányülésen lekerült a napirendrõl a bankok „puccsszerû” helyzet elé állítása, az a radikális megoldás, amely szerint a pénzintézeteknek egyoldalúan állnák az árfolyamváltozás különbözetét, mintegy 1100 milliárdot. 3-5 éves idõszakban kell gondolkodni a devizahiteles „akciót” illetõen – tudatta a lappal egy kormányfõhöz közeli forrás.

A napirendrõl végül lekerült radikális megoldásra a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) olyan öt pontos jogi anyagot dolgozott ki, amely szerint az ügyfelek a felvételkor érvényes fix árfolyamon törlesztenék a tõkeösszeget, a különbözetet a bankoktól követelhetnék, egyéni jogi eljárásban. Ez a bankoknak ezermilliárdos pluszterhet jelentene. A KIM a fix törlesztések meghatározására, a futamidõ meghosszabbítására, a kamatszabályozásra és az árfolyamrés-változatra is elkészítette a jogi részt.

A Népszabadság információi szerint a KIM elõterjesztése mellett a kormány meghallgatta a nemzetgazdasági tárca által készített 7 pontos értékelést arról, hogy a devizahiteles-akció különbözõ verziói milyen kockázatokkal és költségekkel járnak. A minisztérium egy négy pontos javaslatot is letett az asztalra: az elsõ az árfolyamrésrõl, a második a legrosszabb adósokra, a harmadik a magáncsõd intézményére vonatkozna. A negyedik szerint minden devizahitelesnek kötelezõen be kellene lépnie az árfolyamgát rendszerébe.

A kormányülés után a nemzetgazdasági miniszter azt mondta: tárgyalásokat kezd a hazai devizahitelezésben érintett hitel- és pénzintézetekkel. A Népszabadság úgy tudja, Varga Mihály már csütörtökön megbeszélést kezdeményez Patai Mihállyal, a bankszövetség elnökével, akit nyilván tájékoztat a kormányülésen megfogalmazott devizahiteles-megoldási javaslatokról, a jövõ héten pedig tárgyalássorozat kezdõdik, hogy megvitassák a konkrétumokat is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!