2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Így kiszámíthatja, mennyi jár gyedre, táppénzreForrás: hirado.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-25 10:43:55
  Egyszerûsödtek a szabályok, amelyekkel a jövõben kiszámítják, hogy kinek mennyi táppénz, terhességi-gyermekágyi segély és GYED jár.

Az új rendszerben is ugyanazok lesznek jogosultak az ellátásokra, akik eddig is, de kevesebb papírmunka árán juthatnak hozzá. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerint az új rendszer kiszámíthatóbb a korábbinál.

Eddig a 180 napos átlagjövedelmem alapján állapították meg a gyed összegét és ebbee beleszámított a más munkáltatónál szerzett jövedelem is, ha volt ilyen. Július 15-tõl viszont már csak azt a munkaviszonyból származó jövedelem számít, amit az ellátás igénylésekor kap a várandós anya.

Az új szabályozás ugyanakkor türelmi idõt is hagy az átállásra. Akinek 2014. május 11. elõtt születik gyermeke, azoknak a régi és az új szabályok szerint is ki kell számolni a járandóságot, és a kedvezõbbet kell folyósítani.

Hasonlóképpen változtak a táppénz szabályai. Ennek számításakor az új rendszer szerint csak annál a munkáltatónál kapott jövedelem a mérvadó, ahol éppen dolgozik a munkavállaló, amikor megbetegszik.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál azt mondták: az új rendszer kiszámíthatóbbá teszi minden érintett életét.

Bagolyné Hampó Anita, a Pénzbeli ellátási és ellenõrzési fõosztály fõsztályvezetõ-helyettese szerint az érintettek könnyebben Ki tudják számolni, hogy mennyi  táppénzt vagy babájuk mellett mennyi ellátást fognak kapni. Sokkal egyszerûbb, kevesebb lesz a papírmunka is, ami szintén jó a munkavállalóknak, és jó a munkaadóknak is.

Ugyancsak újdonság, hogy míg a gyermekápolási táppénz korábban csak arra az idõre járt, amíg a szülõk otthon gondozták a gyermeket, addig most már arra az idõszakra is folyósítható, amikor a gyermeket kórházban kezelik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!