2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Mi a különbség tej és tej között? - Íme néhány érdekes tényForrás: napi.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-28 11:43:15
Tejivó nemzet a magyar, legalábbis 2010-es adatok szerint átlagosan 67,5 liter tejet iszik meg egy magyar ember egy év alatt, ezzel pedig az uniós átlag felett teljesít. Ennek ellenére még mindig sok mindent nem tudunk vagy rosszul tudunk a tejrõl − állítja Bíró András, a Bonafarm Csoport tejmestere.

A Napi Gazdaság kereskedelmi mellékletének cikke

Az Európai Unió országaiban jellemzõen háromfajta tej kapható, amelyet a zsírtartalom alapján különböztetnek meg, így van az úgynevezett teljes tej (legalább 3,5%), a félig fölözött tej (1,5−1,8%) és a sovány tej (legfeljebb 0,5%). Itthon azonban egy negyedik típus, a 2,8%-os zsírtartalmú tej a legnépszerûbb. Ez azonban hazai sajátosság: más uniós országokban nem gyártanak és forgalmaznak ilyen terméket, hazánk külön engedélyt kapott ennek a kategóriának a fenntartására.

A zsírosabb és a soványabb tej íze különbözik egymástól, de a közhiedelemmel ellentétben ez nem a víz hozzáadásának köszönhetõ. A tejfeldolgozó üzemekben ugyanis a tejet nem vizezik fel annak érdekében, hogy alacsonyabb legyen a zsírtartalma. A zsírtartalom a fölözés során befolyásolható, amikor a tejet és a tejszínt elválasztják egymástól. A "tej" néven forgalomba hozott élelmiszer kizárólag tejet tartalmazhat, anélkül hogy bármit hozzáadnának.

A különbözõ csomagolások és kiszerelések csak a tej tárolása és a csomagolóanyag újrahasznosítása szempontjából nyújtanak mást, ugyanazt a 3-4 napos szavatosságú pasztõrözött tejet töltik beléjük − legyen zacskós, üveges, mûanyag palackos vagy éppen dobozos. Ez alól kivételt csak a tartós UHT tej jelent, amelynek a felbontás nélküli hosszú, 6 hónapos eltarthatóságát speciális, hatrétegû kartondoboz (amely a fényt sem ereszti át), valamint az ún. aszeptikus (tehát steril, a fertõzõ anyagoktól biztonságos védelmet nyújtó) töltési technológia biztosítja.

A kérdés persze jogos: akkor mégis mitõl más az egyes feldolgozóüzemek által készített tej íze? Ezt alapvetõen az határozza meg, hogy milyen fajtájú tehéntõl − például a holstein-frízek vékonyabb, de több, míg a jersey fajtájú tehenek inkább kevesebb, de teltebb, zsírosabb tejet adnak − származik, és az állat mit eszik. A tehén a takarmányból és vízbõl "csinálja" a tejet, tehát meghatározó, hogy milyen összetételû és minõségû a takarmány.

A napi mennyiséget annak köszönhetõen lehet elõállítani, hogy hazánkban mintegy 250 ezer tejelõ szarvasmarhát tartanak a gazdák, és egy tehén naponta átlagosan 22 liter tejet ad. A Bonafarm Csoport csipõteleki telepén egy tehén mintegy 30 liter tejet ad naponta, csak innen naponta háromszor indulnak a tejszállító kamionok, közel 61 ezer liter tejjel minden egyes nap.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!