2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Lehetetlent ígérnek: nem lehet jó mindenkinek az új mentõcsomagForrás: penzcentrum.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-29 10:53:05
"A devizahiteleket ki kell vezetni a magyar hitelpiacról, de a forinthitelt választók nem járhatnak rosszabbul, mintha a hitelfelvételkor devizakölcsönt vettek volna fel" - mondta a szerdai kormányülés után Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter. A Pénzcentrum.hu számításai szerint a kijelentés csak akkor teljesülhet, ha a forinthitelesek kapnak egy bizonyos pénzösszeget ajándékba vagy a devizahiteleket a mainál kedvezõtlenebb feltételek mellett forintosítják, amitõl valójában nõnének a devizahitelesek terhei.

Tárgyalásokat kezd a hazai devizahitelezésben érintett hitel- és pénzintézetekkel a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerdán az MTI-vel közölte: a kormány szerint "az idõbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve" ki kell vezetni a hazai hitelpiacról a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket. Szavai szerint a devizahitelekbõl fakadó helyzet olyan gazdasági és társadalmi kockázatot jelent, amellyel az ország hosszú távon nem tud együtt élni.

 



Forintosításról beszél a kormány, méghozzá olyan helyzet létrehozásával, amellyel a forinthitelt választók nem járhatnak rosszabbul, mintha a hitelfelvételkor devizakölcsönt vettek volna fel.

Lehetséges ez?

Elemzéseinkben sorra rámutattunk már, hogy az adósok, akik forintban adósodtak el többet fizettek eddig vissza bankjuknak. Átlagosnak számító 8 millió forint összegû, 2007-ben különbözõ devizákban 20 évre felvett hiteleken néztük meg. Mekkora a tõrlesztõ? Mennyit fizettek eddig vissza az adósok és mennyit kell még fizetniük? Végül, mi lenne ha forintosítanák a mai tartozást?

A jenhitel kezdetben lényegesen olcsóbb volt, mint a forinthitel, de a frank és az euróhitel is veri a forinthitelt egészen 2010 tavaszáig. Ha összeadjuk az eddig kifizetett összes törlesztõrészletet, akkor a legnagyobb vesztesek a forintadósok. Sokszor érv a devizahitlesektõl, hogy például 5 milliós hitelre már 6-ot visszafizetett és még mindig van tartozása. A forinthitek esetén is hasonló a helyzet, hiszen a kamatokkal együtt sok-sok év alatt többet kell visszafizetni minden hitel esetén.

A kezdetben magas forintkamatok miatt kijelenthetõ, hogy eddig nem a devizahitelesek fizették a legtöbbet ugyanazért a hitelért. Minél régebben felvett hiteleket hasonlítottunk volna össze annál nagyobb lenne a különbség. Az árfolyamok és a kamatok emelkedésével a devizahitelesek törlesztõrészletei elszálltak és az eredeti terheik megduplázódtak. Ma a frankhitelesek fizetnek a legtöbbet ugyanazért a hitelért. De az árfolyam csökkenésével nem csak a terheik csökkenhetnék, hanem a futamidõ végén kedvezõbb helyzetben érezhetnék magukat, mint a forinthitelesek. 

Mi a megoldás?

Varga kijelentése szerint két célja van a kormánynak. A devizahitelek eltakarítása és hogy ezzel párhuzamosan az eddig sok esetben többet fizetõ forinthitelesek ne érezzék igazságtalannak az intézkedést. 

Ennek megvalósítása úgy lehetséges, hogy a forinthiteleseket valamilyen módon kártalanítják vagy a devizahiteleket valamilyen a mai piaci forinthitel kamatoknál magasabb díjon váltják át. Az elsõ megoldásra kevés esélyt látunk, hiszen ez még csak nem is segítene a devizahiteleseknek és költségvetést is nagymértékben terhelné (vagy a bankszektort viselné meg túlzott mértékben). A másik megoldás megvizsgálásához elõbb nézzük meg azt, hogy a mai kamatok mellett, miként változna a devizahitelesek törlesztõrészlete, ha forintosítanák jelenlegi árfolyamon számolt adósságukat.


A magasabb forintkamatok miatt, ha a devizahitelesek tartozását most piaci alapon átváltanák forintra, minden esetben nõne az érintettek törlesztõrészlete. Mivel eredetileg a nehéz helyzetbe került adósok megmentése volt a cél, ez sem tûnik járható útnak. A kormány tehát csak a devizahitelesek adósságának részleges elengedésével érheti el, hogy az érintettek terhei csökkenjenek a forintosítás után is, de ez ellent mond a kormány másik céljának. Tehát lehetetlen az, hogy eltûnjenek a devizahitelek és az adósok is jól járjanak a váltással, valamint a forinthitelesek se fizessenek vissza sokkal többet ugyanazért az összegért .

Pénzcentrum vélemény
Olvasóink észrevételei nyomán fontosnak tartjuk, hogy szót ejtsünk a fennmaradt tõketartozásról is. Ha most elõtörlesztenének a példában szereplõ hitelesek, akkor a forintban lévõ tartozást lehetne legkönnyebben kiegyenlíteni. De itt érdemes leszögezni, hogy ebbõl következtetéseket levonni a bajban lévõ devizahitelesek helyzetérõl felelõtlenség, hiszen õk nem elõtörleszteni akarnak, hanem minden hónapban kifizetni a törlesztõrészletet. A törlesztõrészletet, ami jelenleg euróban és jenben is alacsonyabb ma! 

De nézzük tovább. Mi lenne, ha semmi nem változna a futamidõ végéig és 2027-ben megnéznénk, hogy ki fizette ki a legtöbbet hitelére? Összeadtuk tehát a törlesztõrészleteket, amit illik fenntartással kezelni, hiszen a változatlanság feltételezése elég erõs állítás. Akár a frank erõsödésére is számíthatunk vagy más devizák gyengülésésére.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!