2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
A kormány meghosszabbítaná a közfoglalkoztatási programotForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-08-05 13:00:34
Kétszázezer embert vonna be a közfoglalkoztatásba a kormány télen. Százezren dolgoznának, ugyanennyien pedig tanulnának áprilisig.

Egy a híradónak nyilatkozó nõ tavaly március óta dolgozik közmunkásként a Borsod megyei Bánhorvátiban, ezt megelõzõen három évig munkanélküli volt. Azt mondta, végre ismét hasznosnak érzi magát, és jól jön a pénz is, amit keres. "Példát kell mutatni a gyerekeknek, hogy munkával is lehet pénzt keresni, nemcsak azzal, hogy otthon vagyunk" - fogalmazott.

Bánhorvátiban a közmunkások az önkormányzat földjein dolgoznak, de õk újították fel a helyi óvodát, és a ravatalozót is. A polgármester szerint jó lenne, ha folytatódhatna a program. Télen is foglalkoztatni kellene ezeket az embereket, hogy érezzék, szükség van rájuk - hangsúlyozta az M1 Híradójának Demeter Zoltán polgármester.

2010 tavasza óta folyamatosan bõvül a foglakoztatás Magyarországon, ám amíg nyáron sokan el tudnak helyezkedni, télen már kevesebben dolgoznak. A kormány ezért télre is kiterjesztené a közfoglalkoztatási programot, 200 ezer embert vonnának be - közölte a foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkár. Egyik felük dolgozna, a másik felük pedig pedig képzésben venne részt decembertõl márciusig.

Elsõsorban olyan képzéseket szeretnénk indítani, amelyeknek a késõbbiekben gyakorlati haszna is van - emelte ki Czomba Sándor, hozzátéve: ez lehet állam által elismert képzés is, de akár betanító jellegû is. A téli átmeneti közfoglalkoztatásban várhatóan részt vesz a jelenlegi közfoglalkoztatottak egy része, és bevonnak hátrányos helyzetû álláskeresõket is. A képzések összesen 24 milliárd forintba kerülnek, amelyet teljes egészében az Európai Unió finanszíroz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!