2022. szeptember 25. Vasárnap, Eufrozina.
 
Ekkora áremelések jöhetnek hamarosan egyes élelmiszereknél - mutatjuk a számokat!Forrás: napi.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-06 08:36:20
Az elmúlt hetekben szinte valamennyi alapvetõ élelmiszer elõállítója áremelési szándékkal kereste meg a kereskedõket, az elhúélzódó tárgyalások több esetben is eredményesek lehetnek.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Annyi bizonyos, hogy az útdíj önköltségnövelõ hatása komoly érv. Az élelmiszergyártás valamennyi szereplõje két tûz között érzi magát: az útdíjat kivétel nélkül rájuk hárítják, ezt pedig az átadási árakban alig tudják érvényesíteni. A mezõgazdasági termelõk esetében − vetõmag-, növényvédõszer-, illetve mûtrágya-kereskedõk − már be is építették az áraikba az útdíj költségét, miközben a gazdák a pluszköltségre való hivatkozással kapnak egyre alacsonyabb vételi ajánlatokat - mondta a Napi Gazdaságnak Horváth Gábor, a MOSZ fõtitkára.

Az elmúlt hetekben több gyártónak is sikerült szolid, 10 százalék alatti mértékben emelnie az átadási árat, igaz, ez nem minden esetben jelent meg a termékek fogyasztói áraiban − mondta lapunknak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke. Leginkább a kereskedelmi láncon és a feldolgozó üzemméretén múlott, hogy sikerült-e egyáltalán bármiféle áremelést elérni. (Az utóbbi idõszak kisebb áremelései nem fedezik sem az útdíj értékarányosan 5−10 százalékos önköltségnövelõ hatását, sem pedig az elmúlt egy év rekord magas takarmányárait.)

Az idei olcsóbb termés hatása az áremelkedési várakozások miatt legkorábban is csak szeptemberben jelenhet meg a baromfi-keveréktakarmányokban. Ha olcsó lesz a kukorica, és sikerül némi áremelést is elérni, akkor talpon maradhatnak a még mûködõ cégek a második félévben, kisebb veszteségek mellett, ettõl függetlenül érdemi segítség számunkra még mindig a jelentõs áfacsökkentés lenne, amit szeretnénk szeptemberben újra a kormány figyelmébe ajánlani − tette hozzá Csorbai Attila.

A tejpiacon is megvalósulni látszik az emelés − mondta a Napi Gazdaságnak Lukács László, a Tej Terméktanács fõtitkára. Véleménye szerint van esély rá, hogy a terméktanács júliusban kiadott, 8−10 százalékos emelésrõl szóló prognózisa teljesüljön. A feldolgozóknak komoly többletköltséget jelent a tejbegyûjtés után fizetendõ útdíj, amelyet a jelenlegi, uniószerte keresleti piac mellett esélyük sincs a termelõkre terhelni, miközben az ártárgyalásokon a kiskereskedelem részérõl egyértelmûen azt tapasztalják, hogy alig akarják ezt új költségelemként elfogadni, illetve megfizetni. A termelõi nyerstej-árak jelenleg kilogrammonként 94-96 forint között mozognak, míg a nyerstej uniós spot piaci ára már eléri a 40 eurócentet, ami itthon 120 forintos exportárat jelent. Ez még útdíjjal terhelten is vonzó a termelõknek és a feldolgozóknak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!