2022. szeptember 26. Hétfő, Jusztina.
 
Új magyar találmány segít megtalálni a rákos sejteketForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-08-07 09:10:38
A daganatos sejteket felismerõ szikét fejleszt egy magyar kémikus Angliában, az eredmények biztatóak, de az eszközön még éveki kell dolgozni - mondta el az ötletgazda Takáts Zoltán.

Magyar kutatót méltatott a brit egészségügyi miniszter, Jeremy Hunt. Az elismerés a Semmelweis Egyetem (SE) korábbi kutatójának, a jelenleg Londonban dolgozó Takáts Zoltánnak szólt a rákos betegek kezelését segítõ új találmányért. Az onkokés nevû új orvosi eszköz képes mûtét közben megmutatni, hogy hol a határ az ép szövetek és a daganatos sejtek között.

Takáts Zoltán kémikus, a sebészetet forradalmasító intelligens szike ötletgazdája a Szombat reggelben elmondta, a prototípus sokára fog elkészülni, így „eléggé rosszul állnak”, másrészt azonban mára az összes technikai nehézséget leküzdötték. Hangsúlyozta, a prototípusnak mûködõképesnek kell lennie, nem egy, hanem legalább öt-hat példányban, mert így lehet elkezdeni a klinikai tesztelését, amely közben az eszközt már nem lehet módosítani. Takáts Zoltán szerint az eszköz további fejlesztésének ideje három-négy év.

Az intelligens sebészkés alapjául szolgáló tömegspektrometriáról kutató elmondta, egy analitikiai kémiai módszerrõl van szó, amely során a mintájukat felépítõ molekulákat elektromos töltéssel látják el, majd a tömegspektrométerrel a keletkezett ionokat a tömegüknek megfelelõen szétválogatják.  Ez lehetõséget biztosít arra, hogy tetszõleges mintából több száz vagy akár több ezer különbözõ komponenst szelektíven kimutassanak.

A szike emberre nem veszélyes elektromos árammal elpárologtatja a szöveteket, ezáltal vág, hasonlóan a lézeres eljáráshoz. A szövet elpárologtatása közben egyedi molekulák szabadulnak fel belõlük, a kutatók, illetve a kés használója ezeket gyûjti össze és elemzi, amelynek eredményeként meg tudják mondani, hogy a szike adott pillanatban ép vagy rákos szövetekbe hatolt-e be. A speciális szike tehát a remények szerint lehetõvé teszi majd a rákos sejtek felismerését és maradéktalan eltávolításukat.

Arra a kérdésre, hogy miért hagyta el Magyarországot, a kutató azt válaszolta, angliai munkavállalásának oka nem csak a mostani projekt, sokkal inkább az ottani akadémiai karrierlehetõség. Takáts Zoltán hozzátette, Magyarországon nem sikerült folyamatos oktatói, kutatói álláshoz jutnia, ezért költözött elõször Németországba, majd Angliába.

KORÁBBAN ÍRTUK:

A magyar onkokés diadala

Bevált a magyar intelligens sebészkés az eddig elvégzett humán mûtéti teszteken
Maradéktalanul eltávolított minden rákos sejtet az eddigi humán mûtéti teszteken a Takáts Zoltán magyar kutató által feltalált intelligens sebészkés, amely az operáció közben folyamatosan informálja az orvost, hogy az érintett szövet rákos vagy egészséges.

Az onkokéssel végzett kísérleti mûtétek eredményérõl készült tanulmány jelent meg a Science Translational Medicine címû folyóiratban.Takáts Zoltán találmányának lényege, hogy az intelligens kés - vagy ahogy a tanulmány említi, az iKnife - az operáció közben azon nyomban információt nyújt a vizsgált szövet kémiai jellegzetességérõl és arról, hogy tartalmaz-e rákos sejteket. Ez jelentõsen felgyorsítja a biológiai szövetanalízist és segítséget nyújt a mûtétet végzõ orvosnak, hogy maradéktalanul eltávolíthasson minden rákos sejtet. Az eljárás megrövidítheti a mûtéti idõt, csökkentheti a vérveszteséget és a fertõzésveszély kockázatát is.

Az analízis jelenleg a legjobb kórházakban is legalább 10-30 percet vesz igénybe, és az orvosok még az eredmény birtokában sem lehetnek biztosak abban, hogy minden rákos sejtet kimetszettek-e, ezért gyakran inkább több szövetet távolítanak el a biztonság kedvéért. Amennyiben a mûtét után is maradnak rákos sejtek, a páciensre esetleg újabb operáció vár vagy kemoterápia, sugárkezelés.

A szerdán Londonban bemutatott, fehér színû, vastag tollra emlékeztetõ iKnife mûködését 2010 és 2012 között három kórházban tesztelték. 302 pácienstõl vett szövetminták laboratóriumi elemzése nyomán állítottak fel egy adatbázist, amelyben 1624 rákos és 1309 nem rákos minta szerepel. Takáts Zoltán 2011-ben, a mintagyûjtés fázisában beszélt az MTI-nek arról, hogy az adatbázis létrehozása után következhet a diagnosztikai felhasználás.

A tanulmány ismertetése szerint az intelligens kést a hozzá kapcsolódó elemzõegységgel - egy hûtõszekrény méretû, kerekeken guruló tömegspektrométerrel, amely a kiégetett szövetek füstjét analizálja - az adatbázis felállítása óta 91 mûtétnél alkalmazták és az operációk során az iKnife minden esetben tökéletesen eltávolította a rákos szöveteket. Az eszközzel folytatott kutatásokat finanszírozók között szerepel az Imperial College London és a magyar kormány is.

Takáts Zoltán, az Imperial College kutatója a londoni bemutatón felvetette a további kutatások szükségességét. Mint mondta, egy nagyobb tanulmányban 1000-1500 különbözõ rákbetegségben szenvedõ páciensen készülnek tesztelni az okos kést. Ez a kísérleti fázis még két-három évet vehet igénybe és csak ezt követõen kezdik meg az engedélyeztetést, majd az eszköz kereskedelmi érékesítését.

A Reuters beszámolója szerint Takáts Zoltán MediMass néven egy budapesti székhelyû vállalatot alapított találmánya kifejlesztésére, az észak-amerikai és európai piacra pedig egy jelentõs orvostechnológiai vállalattal együttmûködve akarja eljuttatni a terméket.

Az iKnife jelenlegi kísérleti változatát mintegy 200 ezer fontból (68 millió forintból) hozta létre a magyar tudós Imperial Collage-beli kollégáival. Takáts szerint azonban a ráfordítás megtérül, amint az eszköz kereskedelmi forgalomba kerül. A magyar kutató hangsúlyozta, hogy az intelligens kést nemcsak a daganatos betegségekkel kapcsolatos mûtéteknél lehet majd felhasználni. Az iKnife ugyanis a vérrel nem megfelelõen ellátott szöveteket is felismeri, valamint a szövetben felellhetõ baktériumfajtákat is azonosítja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!