2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Nagyon drága az iskolakezdés: így spórolhat rajtaForrás: privatbankar.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-08 09:19:13
A leendõ elsõsök szülei közül sokan augusztusban szembesülnek azzal, hogy több tízezer forintot kell egyik pillanatról a másikra kiadniuk különbözõ felszerelésekre. A K&H Bank szakértõje szerint érdemes a családi költségvetésben elõre tervezni az iskolakezdéssel. Emellett, ha a szülõk elég idõt szánnak arra, hogy összehasonlítsák az egyes termékek árát a különbözõ boltokban, több ezer forintot is megspórolhatnak.

Érdemes már a nyár folyamán elkezdeni ismerkedni a tanszerlistával, és körülnézni, mi mennyibe fog kerülni, hogy ne augusztus végén szembesüljünk azzal, mennyi mindent kell leendõ elsõsünknek vásárolni. A legjobb, ha a családi költségvetésben eleve terveztünk az iskolakezdéssel, és legalább 20-40 ezer forintot elkülönítettünk erre a célra. A megvásárlással ugyanakkor várhatunk augusztus közepéig is, ugyanis a nagyobb bevásárlóközpontok kivétel nélkül ekkorra idõzítik tanszervásárlási akcióikat.

Legalább a THM-et majd ki tudják számolni.

A felsõbb évfolyamokba járók szülei már rutinosnak számítanak, ráadásul nem kell minden évben mindenbõl újat venni. Az elsõsöknél viszont a tanszerek beszerzése nem kis mértékben terheli meg a családi költségvetést.

Ezeket mindenképp be kell szerezni

Elõször is szükség van iskolatáskára. Egy jobb, márkás darab 10 ezer forint felett kezdõdik. A táskára ugyanakkor érdemes nagyobb összeget áldozni, mert egy tartósabb darabot akár két-három évig is tud használni a kisdiák, így összességében megtérül az ára. Sok helyen szettben kapható a táskával azonos mintájú tolltartó és tornazsák is, ezek ára is körülbelül 15 ezer forintnál kezdõdik. Érdemes megnézni a webáruházak kínálatát, illetve kihasználni a márkaboltok akcióit, mert akár féláron megkaphatóak a tavalyi szezonból maradt termékek.

Minden iskola kiadja a kötelezõ tanszerek listáját, ami intézményenként eltér. Szükség lesz több füzetre, vonalzóra, radírra, hegyezõre, színes ceruza készletre, filctollakra, zsírkrétára, gyurmára, festékre, rajzlapra, hurkapálcára, és még rengeteg apró eszközre. Ezek önmagukban nem jelentõs tételek, együtt azonban több ezer forintos kiadást jelentenek. Mivel a márkát és minõséget itt is meg kell fizetni, érdemes a felsõbb évfolyamosok tapasztalatait meghallgatni egyes termékekrõl. Arra is készüljünk fel, hogy egy tanév alatt akár két-három ceruzakészlet is elfogy, és füzetbõl is érdemes többet venni.

A legnagyobb tétel a tankönyvek megvásárlása

A tankönyvekre is félre kell tenni 6-12 ezer forintot. Az árat jelentõsen befolyásolja, hogy a gyerek sima vagy tagozatos, esetleg speciális képzésû iskolába jár-e, illetve hogy az adott intézmény melyik kiadó könyveit használja.

A tavalyi év óta felmenõ rendszerben minden nap tartanak testnevelés órát a gyerekeknek. Emiatt viszont nem lesz elég egy tornafelszerelés, érdemes dresszbõl, tornapólóból is többet vásárolni. A tornadresszek darabja például ezer forintnál kezdõdik.

Az akciók és a rokonok segíthetnek

A kötelezõ felszerelések összességében akár 40 ezer forintba is kerülhetnek, ráadásul, ahol több iskolás korú gyerek van, ott újabb tízezer forintokkal kell számolni. Sok család költségvetését megterheli, ha egyszerre kell ekkora összeget kiadni. Mivel az iskolakezdés idõpontjával minden évben elõre lehet tervezni, érdemes a családi költségvetésben erre elkülöníteni egy összeget. 

Figyeljük az iskolakezdési akciókat, illetve ha megtehetjük, vonjuk be a rokonokat, nagyszülõket is a vásárlásba, például egy szép iskolatáska egy leendõ elsõsnek kitûnõ születésnapi ajándék lehet. Ha praktikusan gondolkodunk, a funkcionalitást a divat elé helyezzük, több ezer forintot is megspórolhatunk – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedõ zsûrijének elnöke.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!