2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Pórul járhatunk az egészségkártyávalForrás: azapenzem.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-08 09:20:00
2013. augusztus 8. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyára (EEK) több külföldi állami kórházban is rázták a fejüket az orvosok – értesült az Azénpénzem.hu. Szakértõk szerint ennek oka, hogy nem csak nálunk jelent egyre nagyobb gondot az egészségügy finanszírozása.

Az EEK-t az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) a biztosítottak ingyenesen igényelhetik. Személyesen, de akár postai úton vagy az ügyfélkapun keresztül is. Ez a kártya a kiállítástól számított három évig érvényes, és az Európai Unió tagállamaiban, valamint Liechtensteinben, Norvégiában, Izlandon és Svájcban teszi lehetõvé az állami egészségügyi szolgáltatók igénybevételét. Mint arról már többször írtunk, az EEK nem „csodafegyver”, például ezzel nem úszható meg, hogy a számos országban alkalmazott önrészért a bajba került a zsebébe nyúljon.  Ezért célszerû utasbiztosítást is kötni (az EEK és az üzleti megoldások összevetését itt nézheti meg). Úgy tûnik azonban, hogy az utóbbi idõben más gond is akad.

Tavaly Magyarországon az OEP adatai szerint állami megállapodás alapján a legtöbb gond a német turistákkal volt, a legmagasabb összeget (81 millió forintot) azonban a romániaiak „váltották be”. A magyarok kint értékben több mint hatszor annyi ellátást kaptak az uniós egészségkártya alapján, mint amennyit az ide látogatók.

Görög- és olaszországi nyaralóktól is kaptunk jelzést arról, hogy bár állítólag biztosan állami kórházban jártak, az EEK-ról tudni sem akartak az orvosok. Egyik olvasónk szerint egyszerûen úgy tettek, mintha sohasem hallottak volna ilyen lehetõségrõl. Közölték: ha nem fizetnek, akkor sajnos nem áll módjukban ellátni a gyereket (tény, hogy nem sürgõsségi segítségrõl volt szó).

Zuhan a kiváltások száma


Ez is alátámaszthatja egyébként azt az egyre elterjedtebb gyakorlatot, hogy a turisták elõre nem váltják ki az EEK-t, gond esetén ugyanis utólag is intézkedhetnek. Mint arról korábban már írtunk: ilyenkor jól el kell tenni a kezeléskor kiállított eredeti számlákat és a kiegyenlítésükre vonatkozó igazolást, majd a pórul járt utazó ezekkel fordulhat a magyar egészségbiztosítóhoz. Ezután egy kissé nehézkes eljárás következik. Az OEP megkeresi a kinti biztosítót, az egyeztetés után pedig a számlákat benyújtónak kifizeti azt az összeget, amennyibe az ellátás az EEK alapján került volna.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) Utasbiztosítási Bizottságának elnöke, Horváth Péter szerint egyre gyakrabban érkeznek hírek arról, hogy a spanyol, görög, ciprusi vagy az olasz kórházakban és praxisokban, illetve egészségügyi intézményekben idõnként akadozik a kártya elfogadása. Úgy véli, ennek az az oka, hogy ezekben az országokban (megjegyezzük a magyarországihoz hasonlóan) elõfordul, hogy nehézségbe ütközik az állami kórházak és intézmények folyamatos finanszírozása. Olaszországban az is gondot okozhat, hogy az orvosok jelentõs része nem szerzõdött le az állami intézményekkel, márpedig a kártya elfogadásának feltétele az állammal szerzõdött orvos általi ellátás.

Az OEP adatai szerint egyébként évrõl évre csökken az EEK-kiváltás száma. Tavaly nem egészen 310 ezer ilyen kártyák igényeltek, ami harmadával kevesebb a két évvel korábbinál. Az úgynevezett kártyahelyettesítõ nyomtatvány sem lett azonban idõközben népszerûbb. Azt 25 ezernél kevesebb esetben igényelték. Ez 25 százalékos visszaesés két év alatt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!