2024. május 17. Péntek, Andor, Paszkál.
 
Sok helyre jutott a veszélyes étolajbólForrás: napi.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-11 16:06:24
Minden létezõ szabályt megsértett tevékenysége során a Bács-Kiskun megyei üzem, több mint ezer vendéglátóhelyre szállították az étolajat az ország teljes területén.

Egyetlen vonatkozó jogszabálynak sem felelt meg az az étolaj csomagoló üzem, amelyre ma a kora reggeli órákban csaptak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kiemelt ügyek igazgatóságának munkatársai. A vizsgálat párhuzamosan két helyszínen zajlott. Az üzemre elõzetes adatgyûjtés alapján figyelt fel az élelmiszerbiztonsági hatóság kiemelt ügyeket vizsgáló csoportja.

A vállalat egyik telephelyén 1 köbméteres jelöletlen tartályokból végeztek étolaj kiszerelést. Az üzem nem felelt meg semmilyen vonatkozó jogszabálynak (higiénia, HACCP, nyomonkövetés, egészségügyi könyv stb.). Az ellenõrzés idején a helyszínen épp 7000 liter jelöletlen, ismeretlen eredetû étolaj kiszerelése zajlott, további 1500 liter pedig már kiszerelt állapotban volt. Emellett a szennyezett, visszagyûjtött 20 literes kannák külsõ mosását Nátron lúggal végezték, a folyadékot az erdõbe szivattyúzták, belsõ mosás nem történt, hanem a kannákban lévõ maradékra töltötték rá az olajat. A helyszínen elérhetõ adatok alapján nagyjából 1100 vendéglátóhelyre szállították az étolajat az ország teljes területén.

A NÉBIH szakemberei - az üzem tevékenységének felfüggesztése mellett - a tételek azonnali visszahívását rendelték el. A helyszínre kiérkezõ környezetvédelmi hatóság is megkezdte eljárását, melynek során a teljes étolaj készletet lefoglalták, mint veszélyes hulladékot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek