2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Több mint ötszáz kilométert kell vezetniük a jogosítványra pályázóknakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-15 10:45:48
Budapest, 2013. augusztus 14., szerda (MTI) – Az eddigi 30 óra kötelezõ gyakorlat mellett a jövõben 580 kilométert is le kell vezetni a B-kategóriás jogosítvány megszerzéséhez – közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szerdán az MTI-vel, a közúti vizsgaszabályzatot érintõ változtatásokról tájékoztatva.

A hatóság közleményében hangsúlyozta a vezetési tapasztalat és az alapvetõ technikák jobb elsajátítása érdekében kezdeményezték a csütörtökön hatályba lépõ változtatásokat.
Az egyik legfontosabb módosítás, hogy a gyakorlati vizsgára jelentkezõknek ezentúl kötelezõ, kilométerben meghatározott menettávolságokat is teljesíteniük kell az elõírt óraszámok mellett. Ez a B-kategóriás, vagyis a normál személygépkocsik vezetésére jogosító igazolvány esetében 580 kilométer megtételét jelenti a vizsga elõtt. Az NKH szerint a változtatás megszüntetheti azt a hibás gyakorlatot, amellyel a tanulók “szinte álló autóban” tanulnak vezetni.

Újdonság továbbá, hogy a tanulóknak a közúti közlekedés szabályairól szóló elméleti vizsga elsõ elõadásának napjától számított egy éven belül le kell vizsgázniuk. A határidõt elmulasztóknak újra kell kezdeniük a tanfolyamot. Ezt a szabályt az október 1-je után induló tanfolyamokra kell alkalmazni.

A motoros jogosítványra jelentkezõket érinti, hogy az elméleti tanfolyam és vizsga alól is mentesülnek azok, akik két éven belül jelentkeznek az újabb motoros kategóriára. A két éven túl jelentkezõknek sem kell a teljes tanfolyamot elvégezniük, nekik – kategóriától függõen – meghatározott óraszámú oktatásban kell részt venniük.

Egyszerûsödtek a képzésre beiratkozás feltételei, nem lesz szükséges az orvosi alkalmasság, illetõleg az alapfokú iskolai végzettség igazolása a képzésre történõ felvételkor. Ezekrõl a tanulónak elegendõ lesz nyilatkoznia, de a tanulót tájékoztatni kell a vizsga késõbbi feltételeirõl. Az elméleti vizsgáztatást érinti még, hogy a hallássérültek is tehetnek szóbeli vizsgát, amelyen a közlekedési hatóság által kirendelt jelnyelvi tolmács mûködik közre.

- MTI -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!