2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Év végére csúszott a kasszacsere végsõ határidejeForrás: vallakozoi.negyed.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-19 11:04:36
Egy bonyolult megfogalmazású dokumentumból tudhatják meg a kereskedõk, hogy valójában év végére csúsztatták az online kapcsolattal rendelkezõ pénztárgépek kötelezõvé tételét, vagyis a régi gépeket idén még használhatják.

Ismét elhalasztották a pénztárgépek cseréjének végsõ határidejét, ezzel már háromszor csúszott a bevezetés. A Népszabadság szerint a NAV honlapjára felkerült egy dokumentum, amely az átlagos olvasó számára bonyolultan azt írja körül, hogy a régi pénztárgépek december 31-ig használhatók, sõt még az új boltok is használhatják ezeket.

Augusztus 31-ig a kasszát használó vállalkozásoknak regisztráltatniuk kell magukat az adóhatóságnál, amely után egy üzembe helyezési kódot kapnak. Ez a határidõ nem változott, viszont a pénztárgépek megrendelésére még jut idejük a kereskedõknek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium elõször januárra tûzte ki a kasszacsere határidejét, ezt elõbb áprilisra, majd amikor kiderült, hogy legyártani se lesz elég idõ a gépeket, nemhogy kicseréltetni, akkor szeptemberre halasztották az idõpontot. Az év végéig tartó halasztás tehát a harmadik alkalom.

Jelenleg négy fajta gép érhetõ el a piacon. A gépek eleinte 200 ezer forint körüli áon voltak elérhetõek, azóta 140 ezer forint körüli szintre süllyedt az ár a piaci versenyben. Az NGM korábbi várakozása szerint tovább csökkenhet a szinte 100-120 ezer forintra. Az online kapcsolattal nem rendelkezõ gépek fele ennyibe kerülnek. Az állam 50 ezer forinttal támogatja a kereskedõket a kasszacserében.

A kormány döntése értelmében, és a módosított határidõvel 2014 január 1-tõl már csak olyan pénztárgépet lehet majd használni Magyarországon, amely internetes kapcsolaton keresztül be van kötve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Így az állam pontosabb képet kap a kereskedõk forgalmáról, akiktõl azt várják, hogy így önként fognak pontosabb elszámolást vezetni.

A kormány idénre 45-50 milliárd forint többletet várt a piac kifehérülésétõl. Azzal, hogy a végsõ határidõ év végére tolódik, kétségessé válik, hogy ez a bevételi terv megvalósítható marad.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!