2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Sokszoros áron a saját pénzForrás: azapenzem.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-26 10:00:49
2013. augusztus 26. A pénzmozgatás költsége már eddig is jelentõsen megemelkedett, az õsztõl várható drágulás azonban sokkal brutálisabb lesz. Saját bankjegykiadóból a 2012-es díjakhoz képest átlagosan ötször annyiért juthat valaki a pénzéhez, de még a netes átutalások ára is többszörözõdik.

A tranzakciós illeték idei bevezetése alaposan megdobta a banki díjakat. Mindez azonban semmi volt ahhoz képest, ami a megemelt illetékre reagálásként õsztõl várható (az új kondíciók hatályba lépésének idõpontját itt nézheti meg, egyúttal itt kalkulálhatja várható számladíjait is).  A többség egyébként alapvetõen nem a bankszámlák összköltségére figyel (tapasztalatunk szerint például az éves kártyadíjat sokan úgy veszik, mintha az nem is lenne kiadás), hanem arra, hogy a különféle tranzakciókért mennyit kell fizetnie. És persze egyáltalán nem mellékes, hogy valaki mennyiért juthat hozzá saját pénzéhez (a pénzmozgatás mostani és várható költségeititt kalkulálhatja).

Ezen a téren pedig drasztikus változásra kell felkészülni. Ha valaki két alkalommal összesen 50 ezer forintot akar bankja saját automatájából (ATM) felvenni, a tranzakciós illeték bevezetése elõtti átlagosan 103 forint helyett õsztõl 514 forintot kell kifizetnie. (Egy rosszul megválasztott bankszámla esetében 1200 forint is lehet ez a költség.) A saját ATM 2013 februárjában (tehát az illeték bevezetésének hatására) még „csak” 73 százalékkal volt drágább a korábbinál. Az áremelkedés nagyobb része az állami elvonásnak köszönhetõ. Számításaink szerint az új adó az említett példában 405 forintos átlagos díjat eredményezne.

Mint arról korábban már írtunk, piszok sokba kerül majd, ha valaki a bankpénztárban akar hozzájutni a saját pénzéhez.  A készpénzkifizetés most még hatezer forintos felsõ díjkorlátját 250 ezer (!) forintra emeli a Volksbank. Másutt viszont egyáltalán nincs korlát.

Nem lehet azonban ilyen egyszerûen kiszámolni ezt a hatást. Tavaly ugyanis még harminc különbözõ számlacsomagnál lehetett teljesen ingyenesen megúszni a készpénzfelvételt. Egyetlen tranzakciónál októbertõl is nyolc, kettõnél pedig öt folyószámla esetén még mindig így lesz ez (annak ellenére, hogy a bankoknak az adót ezekben az esetekben is be kell fizetniük a költségvetésbe).

Az átutalásoknál is alig van menekvés


A bankon kívüli eseti internetes átutalásoknál még nagyobb rendet vágott a kedvezményekben az állami elvonás. Míg ugyanis 2012-ben még többségben voltak azok a számlák, amelyeknél teljesen díjmentes volt ez a tranzakció, õszre – a két saját ATM használatával pontosan egyezõen – ötre fogyatkozott az ingyenes lehetõséget biztosító számlák száma (ilyen a Citi új nullása, a K&H több új csomagja és az UniCredit Beugrója). Nem mellékes, hogy az említett folyószámlák egyáltalán nem mindenki számára érhetõek el kedvezõ áron, helyenként igen csak kemény elvárásoknak kell megfelelni (a jövedelem, a befektetés vagy éppen a számlahasználati aktivitás terén).

Egy 25 ezer forintos átutalás tavaly átlagosan 130 forintba kerül, ha telefonon, 78 forintba, ha neten indította valaki. Õszre ezek a díjak 280, illetve 122 forintra emelkednek (a kedvezményeket is figyelembe véve). Kétmillió forint utalásánál a költség majdnem négyszeresére nõ, telefonon és neten egyaránt. Hiába az online ügyintézés: az átlagos kiadás ebben az esetben majdnem hatezer forint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!