2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
100 milliárdot kapnak a devizahitelesek - készül a csomag (frissítve)Forrás: privatbankar.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-28 09:42:25
A Bankszövetség elsõ embere elõször mondott pár konkrétumot a formálódó mentõcsomagról. A bankok önként 100 milliárdos terhet vállalnak.

Újabb részletek


Sütõ Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs vezetõje a tárgyalást követõen az MTI-nek elmondta: a bankszövetség a kormányzattal folytatott tárgyalások keddi fordulójára két részletes, hatástanulmányokkal alátámasztott tervet terjesztett elõ.

Három fõ eszköz kombinációját vizsgálta meg a szövetség: a kedvezményes árfolyamon történõ átváltás (forintosítás), a kamattámogatás és az árfolyamgát típusú védelem lehetséges kombinációit, és a két optimálisabb verziót tették le a kormány asztalára.


A bankok önként vállalják a terhek nagy részét

 

Kínos részletek

Az emberi emlékezet sokszor kihagy, fõleg, ha a politikusok azt szeretnék, hogy kihagyjon. Van jó néhány oka, összetevõje a jelenlegi devizahitel-válságnak, amelyeket manapság nem vagy alig emlegetnek. Például, ki is engedélyezte és ki tûrte el ezeket? Analfabéták-e az önkormányzatok?Tovább >>>

Patai Mihály, a Bankszövetség régi-új elnöke a Reuters beszámolója szerint a mai tárgyalás után azt mondta, a devizahiteladós-mentõ csomagból a bankok viselik majd a nagyobb terhet, ez több évre elosztva 100 milliárd forint is lehet. A bankok javaslata a kormány kérését is figyelembe vette, a mentõprogram alapvetõen a pénzintézetek javaslatán alapul. A teherviselésbõl majd a kormány is kiveszi a részét. Az elnök szerint a csomag hatására a havi törlesztõ részlet jelentõsen csökkenni fog majd - azt nem tudni pontosan, hogy ezért "cserébe" milyen terhet kell vállalni az adósoknak, úgy tudni, a közös teherviselésbõl majd nekik is ki kell venniük a részüket. A tárgyalások csütörtökön folytatódnak.

Új elem a mentõcsomagban, hogy a bankok önként ekkora terhet vállalnak magukra. Az eddig kiszivárgott hírek inkább arról szóltak, hogy a kormány figyelembe veszi a bankszektor teherbíró képességét, és nem fog nagy kockázattal járó megoldást választani. Tegnap viszont az MNB jelentkezett be egy mentõötlettel, a frankhitelek 180 forinton való rögzítése és az adósság részleges elengedése a jegybank kalkulációja szerint 30 milliárdost terhet jelenthet a bankoknak. 

Patai nyilatkozatából nem derül ki, hogy mi lesz a végsõ megoldás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!