2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az õszi díjemeléseken alig találhat majd fogást a PSZÁFForrás: azapenzem.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-02 10:34:16
Megérkezett a számladrágulás!

2013. szeptember 2. Öt banknál már mától érezhetik az ügyfelek a tranzakciós illeték emelését. A következõ napokban további drágulások lépnek hatályba. A felügyeleti szigorban kár lenne bízni.

Mától magasabb számlaköltségekkel szembesülhetnek a Budapest Bank, az MKB, az Erste és a Volksbank ügyfelei. Az elsõ drágítási hullám megérkezett az OTP-hez is. Mostantól az éves kártyadíjak és például a közüzemi számlafizetés kerül többe, de a legnagyobb magyar bank szeptember 21-étõl tovább emel. Addig azonban még más bankoknál is sok díjemelés lép hatályba. Aki most keres bankszámlát magának, vagy bankváltáson gondolkodik, jobb, ha az október elsejétõl hatályos feltételek alapján választ (az akkori díjakat itt kalkulálhatja).

Még ezen a héten változnak a költségek a Citibanknál is. Mintarról már írtunk, ennél a hitelintézetnél mostantól minden kártyás vásárlás pénzbe kerül. Ezt és minden egyéb drágulást is csak azok úszhatják meg, akik az új nullás csomagot használják.

A bankváltást kezdeményezõk közül csakminden ötödik magyar járt sikerrel – derült ki egy uniós felmérésbõl. Mint azt ugyanabban a cikkben összefoglaltuk: nem is annyira könnyû elhagyni a bankokat. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy úgynevezett zárási (vagyis a számla megszûntetésért) díjat csak nagyon kevés banknál kérnek – ott is csak akkor, ha a távozásra éven belül kerül sor.

Mintha a Citi csak rájuk szeretne támaszkodni a jövõben. Igen sajátos módon ugyanis a bank kínálatában már augusztus ötödikétõl emelt költségekkel szembesülhettek az újonnan jelentkezõk. Például a hitelkártyát ezután igénylõk már folyamatosan három ezreléket fizetnek a kártyás vásárlás után. Ilyen gyakorlatot más nem követett. Logikusan, hiszen egyébként az új ügyfelek felé minden bank a szebbik arcát igyekszik mutatni. Legalábbis addig, míg nem sikerül megszerezniük. A szabályok szerint mindenesetre az azonnali díjemelés sem tilos, ha csak az új ügyfelekre vonatkozik.

Mostanra már sokkal ügyesebbé váltak a bankok


Mint arról korábban írtunk, a KDB-t és a Volksbankot is arra kötelezte a pénzügyi felügyelet (PSZÁF), hogy fizesse vissza ügyfeleinek a tranzakciós illeték jogosulatlan áthárítását. A két hitelintézettõl több mint háromszázmillió forintot kaptak meg az érintettek. Binder István, a felügyelet szóvivõje a múlt héten az M1 „Ma reggel” címû mûsorában elmondta: további negyven esetben vizsgálódnak még. Korábbi információinknak megfelelõen az is kiderült azonban, hogy igazán nem várható további jelentõs visszatérítés.

Érdemes visszaidézni: ha a pénzintézet keményen drágított, de azt a korábbi díjstruktúra alapján tette, nincs elmarasztalás. Amint az akciók kivezetésével, új számlatípusokra váltással sem sokat kezdhet a felügyelet. Az ügyesebb pénzintézetek pedig az utóbbi módszereket vetették inkább be már 2013 elején. Azóta pedig még ügyesebbé váltak a bankok, így az õszi díjemeléseken alig találhat majd fogást a PSZÁF. (Kérdés persze, hogy a jegybankba olvasztás – ami már nincs messze – változtat-e a korábbi gyakorlaton.)

Mintha a közzétételi szabályokat sem vennék annyira szigorúan. Binder ugyanis arról beszélt, hogy a bankoknak: „legalább 60 nappal korábban tájékoztatniuk kell az ügyfeleket az emelésrõl, és legalább 15 nappal annak mértékét is közölniük kell”. 2013 elején még egyértelmûen csak a 60 napos határidõt emlegette. (A hosszabb határidõt a pénzforgalmi törvény írja elõ, a hitelintézeti szabályokból a 15 napos idõtáv következik.)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!