2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Lázár: november elsejével további 10 százalékkal csökkennek a rezsiköltségekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-09-04 09:09:58
Az eddigi 10 százalékos rezsicsökkentést csak a kezdetnek nevezte a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár egy lakossági fórumon Hódmezõvásárhelyen.

A Vásárhely24 hírportál hétfõi tudósítása szerint Lázár János szólt arról, hogy a kormány egy másik jelentõs lépésen is dolgozik, január 1-jétõl a hús - ami fõként a baromfi- és sertéshúst érinti - áfája 10 százalék alá csökkenhet a mostani 27 helyett. Ezzel kapcsolatosan az érintett tárcák jelenleg hatástanulmányokat végeznek.

Lázár János elmondta, hogy december 31-ig megoldás születik a jelzálogos devizahitelesek problémáira: a devizahitel ugyanis megszûnik, ugyanakkor egy devizahiteles nem járhat jobban, mint az, aki forintban vette fel a hitelét - írta a Vásárhely24 a lakossági fórumról tudósítva. Lázár János egy hódmezõvásárhelyi fórumon arról számolt be, hogy a következõ rezsicsökkentés november 1-tõl következik. Rogán Antal ezzel szemben egy ma megjelent interjújában úgy nyilatkozott, hogy a két lehetséges idõpont október 15-e, illetve január 1-je.

Rogán Antal ezzel szemben a Magyar Nemzetnek nyilatkozva arról számolt be, hogy a hét második felében esedékes kormányülésen dönt majd a kormány a rezsicsökkentés következõ lépésérõl. A frakcióvezetõ elmondása szerint a két lehetséges kezdet a fûtési szezon indulása, október 15 vagy a következõ év eleje, tehát 2014. január 1-je. A napokban várható döntéssel kapcsolatban Rogán Antal kifejtettek: "Sok szempontot kell figyelembe vennünk. Köztük például azt, hogy az újabb rezsicsökkentés jogi megvalósítása reálisan végigvihetõ-e a fûtési szezon kezdetéig, vagy januárra kell halasztani. A kormány ezt megvizsgálta, és tájékoztatást ad a frakciónak". A rezsicsökkentés újabb hulláma a vezetékes villamosenergia-, földgáz- és távhõszolgáltatást érinti majd.

A nyár folyamán Németh Lászlóné fejlesztési miniszter már májusban beszámolt arról, hogy õsszel biztosan látszik egy újabb 10%-os rezsivágás meglépése.  Közel egy hónappal késõbb Fónagy János az NFM államtitkára tett olyan kijelentést, ami szerint "a kormány elhatározott abban a tekintetben, hogy még 2013 õszén, legkésõbb a fûtési idõszak megkezdéséig a villamos energia és a gáz árát további, minimum tíz százalékkal csökkenjen. Erre én megkaptam a kormány utasítását, és végre fogom hajtani."

Szintén egy szûk hónapra rá a Közmûhivatal frissen kinevezett elnöke, korábbi fideszes képviselõ, Dorkota Lajos úgy fogalmazott, hogy októbertõl 10%-os további díjcsökkenés következhet be a lakossági áram-, gáz- és távhõszolgáltatásban. A hivatalvezetõ hozzátette, hogy még folynak a számítások a kérdésben.

A megjelent információkavalkádban egy biztos, hogy hamarosan érkezik a rezsicsökkentési újabb 10%-os hulláma a vezetékes energiaszolgáltatásban. Habár a pontos dátum egyelõre bizonytalannak tûnik, az elmúlt hónapok politikai kommunikációja alapján szinte biztosra vehetõ az õszi dátum. Ez egyben azt jelenti, hogy a kormánynak hamarosan hivatalosan is meg kell hirdetnie az újabb rezsivágást (jogszabályi szinten), hacsak nem kívánja ismét változtatni a keretjogszabályokat is a rezsivágási szándékok végrehajtása érdekében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!