2024. április 24. Szerda, György.
 
Ezúttal 140 milliárdot dobnak a háztartásoknak OrbánékForrás: startlap.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-10 11:42:45
A rezsicsökkentés harmadik, õszre beharangozott köre számításaink szerint összesen közel egy százalékponttal csökkenti az inflációt és 140 milliárd forintot hagy a lakosságnál.

Összesen 320 milliárdot hagy a háztartásoknál az immár harmadik körébe lépett rezsicsökkentésekkel a kormány. Ez a 9,9 millió lakosra vetítve 32,3 ezer forintot jelent fejenként, tehát a csecsemõktõl az aggastyánokig mindenki ennyit spórol meg a rezsibõl. Persze más kérdés, hogy ami a lakosságnál megtakarítás, az a másik oldalon bevételkiesés. Nagyobb részben természetesen a szolgáltatóknál, kisebb részben pedig a költségvetésnél.

Külföldi munkát keresel? Válts most! (X)

Az elsõ két kör - ahogy arra Cinkotai János, a MNB Monetáris Tanácsának tagja nyáron már rámutatott - összesen 1,19 százalékponttal csökkenti a fogyasztói árakat. Ebbõl közel 0,96 százalékpont jut 2013-ra, míg a maradék, 0,23 jövõre. Ehhez jön most még hozzá várhatóan november elsejétõl a távfûtés, a villamos energia és a vezetékes gáz újabb, ezúttal 11,1 százalékos mérséklése. A mostani intézkedések inflációra gyakorolt teljes hatása 0,95 százalékpont lesz. Ha az árak úgy fognak csökkenni, ahogy januárban és februárban tették, akkor ebbõl a mérséklésbõl a távfûtés esetén idén két hónapnyit (november, december), a másik két termék esetében egy hónapnyit (december) fogunk "élvezni". Ennek megfelelõen a harmadik kör 2013-ban 0,09, jövõre pedig 0,86 százalékponttal csökkenti az infláció ütemét.

Ha ezeket az árcsökkentéseket a 2012-es GDP-ben szereplõ összesített háztartási kiadásokra (14 892 milliárd forint) vetítjük rá, akkor a rezsicsökkentés harmadik köre 141,74 milliárdot hagy a lakosságnál, ebbõl az idei évre 13,47, jövõre pedig 128,27 milliárd jut.

Az online generáció személyi kölcsöne - online önállóan intézhetõ, extra szolgáltatások nélkül,szuperalacsony THM: 15,8%.

A rezsicsökkentések három köre pedig összesen 319,4 milliárdnyi megtakarítást eredményez a fenti számítások alapján.

Évek óta nem látott szintekre mehet az energia lakossági ára


Az újabb árvágások bejelentése után több elemzõ is annak a vélemények adott hangot, hogy a pénzromlás éves üteme így egy százalék alá süllyedhet. Ha a kormány valóban meglépi a Rogán által múlt héten bejelentett, és Orbán által hétfõn megerõsített módosításokat, véleményünk szerint az éves infláció akkor sem fog az év végén egy százalék alá süllyedni, de nem lesz messze tõle.

Akár alásüllyed, akár nem, az biztos, hogy 2009 januárjától, illetve 2011 februárjától, amennyire vissza lehet keresni a KSH-adatokban a villamos energia, illetve a vezetékes gáz árára vonatkozóan, még nem volt ilyen olcsó 10kWh áram, illetve 1 m3 gáz ára. Elõbbi 388,4, utóbbi 108,4 forint lesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!