2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Nem mehet be a trafikba, de dolgozhat ott?Forrás: Index
Utolsó módosítás: 2013-09-18 09:22:48
Lehet-e kiskorú az eladó egy nemzeti dohányboltban? És a bolt elõtt ácsorgó szendvicsember?

Alkalmazhat-e egy nemzeti dohánybolt fiatalkorúakat? Felveheti-e a trafikos eladónak például a saját gyerekét, ha az már elmúlt 16 éves, és szabadon vállalhatna munkát? - vetette fel a fogós kérdést egyik olvasónk, miután újabb hírek érkeztek arról, hogyan próbálják távol tartani a trafikosok a 18 év alattiakat az üzlettõl.

A válasz elsõre elég egyértelmûnek tûnik. “Dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet 18 éven aluli személy nem folytathat” - áll a vonatkozó törvényben. És ez nem csak a vállalkozóra vonatkozik, akinek a tulajdonát képezi a bolt, vagy akinek a nevében történik az értékesítés, hanem arra is, aki a pult mögött áll.

Ki kellene küldenie magát

“Ha csak logikailag közelítjük meg: nyilvánvalóan eladóként sem dolgozhat valaki egy olyan boltban, ahova a lábát sem teheti be. Ez már önmagában nagyon súlyos anomália lenne. A trafikosnak kell arról gondoskodnia, hogy az õ boltjába illetéktelen, vagy korhatárt el nem érõ személy ne mehessen be. Ha egy kiskorúnak tilos bemennie, ezt eladóként sem teheti meg. Ezt nem lehet másképppen megközelíteni”- fogalmaz dr. Aczél Mariann ügyvéd.

Egy fiatalkorú nem követ el szabalysértést, ha belép egy trafikba, a trafikos viszont igen, ha fiatalkorú tartózkodik a boltjában. Ha bemegy példuál egy 17 éves jégkrémért, a trafikos felszólíthatja, hogy igazolja magát, és ha kiderül, hogy 18 év alatti, köteles megkérni az azonnali távozásra, sõt rendõrt is hívhat. Idõközben pedig még a többi vásárlót sem szolgálhatja ki.

Szendvicsember lehet

Azonban a helyzet mégsem ennyire tiszta. Dohánytermék-kereskedelmi tevékenységet nem végezhet, de miért ne lehetne például a bolt elõtt álló szendvicsember?

Elvileg három törvényt kell egységbe hozni: a nemzeti dohányboltról szóló törvényeket, a gazdasági reklámtevékenységrõl szóló törvényeket, és a fiatalkorúak munkavállalásával kapcsolatos törvényeket.

A dohányipari termékek reklámozását egyértelmûen tiltja a törvény, a nemzeti dohányboltok reklámozása viszont megengedett reklámtevékenység. Akik az utcán nyakukban táblával jégkrémet, kávét, újságot áruló üzletet hirdetnek, elvileg lehetnek akár fiatalkorúak is a megkérdezett ügyvéd szerint. Feltéve, hogy nem nyit be a dohányboltba.

Szia fõnök, kijösz egy kicsit?

“Az, hogy a dohánybolt a szendvicsemberségre kiskorút alkalmaz-e, egy munkajogi kérdés.  A trafikos megbízhat egy iskolaszövetkezetet is, hogy az iskola után minden nap küldjön valakit a dohánybolt elé, aki a nyakába veszi a szendvicstáblát. 16 éves korától bárki vállalhat a szülei beleegyezése nélkül is munkát” - mondta lapunknak Dr. Székely ügyvédi iroda munkatársa, dr. Janklovics Ádám.

Mindenesetre abszurd, hogy egy dohányboltot, ahol cigarettát lehet kapni, kiskorú rekámozzon. Képzeljük el, amint télen kint fagyoskodik szerencsétlen fiatalkorú dolgozó a hóban. Megáll a bolt elõtt, de még öt percre sem mehet be fõnökével egyeztetni, meginni egy teát, különben ugrik a koncesszió.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!