2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Közmunkaprogram Pocsajon – több projekten keresztülForrás: haon
Utolsó módosítás: 2013-09-18 09:37:37
A Startmunka program keretében Pocsajban több területen idén több mint 300 fõt foglalkoztat az önkormányzat.

Az illegális hulladéklerakók felszámolása program eredményeként a település rendezettebb képet mutat, sok hulladék kerül összegyûjtésre konténerbe, melyet a Bihari Hulladékgazdálkodási Kft. szállít el.


Téli közfoglalkoztatás címen a bozótos területeket megtisztították, melyet a mezõgazdasági projekt keretében használt fel az önkormányzat. A cirok- és vesszõseprû készítõ dolgozók jó minõségû seprûket készítenek, melyek értékesítésre kerülnek. A drótfonatok készítésébe is beletanultak a munkások, a fonatok minõsége erõsebb és strapabíróbb a kereskedelemben kaphatókénál.

Szintén a település tulajdonában lévõ épületben – nem kis átalakítás után – egy gépekkel felszerelt szövõüzemet alakítottak ki. A szövõben szõnyegeket készítenek, a legyártott termékekre piac van, az anyagot biztosító cég visszavásárolja a kész terméket. Itt is több embernek tudnak munkát biztosítani.

 


A kézmûves tevékenységeket szintén elõtérbe helyezve a fazekasságot is könnyen megtanulták a munkások, agyagból különbözõ kerámiatermékek gyártása kezdõdött meg.


A vályogvetéssel a lakosság számára kívánják elõteremteni a könnyen és olcsón elérhetõ építési anyagot.


A közlekedésminõség-javítása c. projektnél járdalapok gyártása, külterületi utak karbantartása valósult meg. Emellett még az utak melletti kaszálásra is sor került, és a mezõgazdasági földutak karbantartása is megtörtént, illetve folyamatos. Ugyanígy a közúthálózat karbantartása is, a padkaépítési projekt keretében zúzalék anyagot helyeztek el az utak mellett, megerõsítve a padkákat.


Az aszfaltozás-kátyúzás is elengedhetetlen, a település úthálózatán sok a kátyú, ezek javítása is folyamatos.


Mezõgazdasági projekt


A mezõgazdasági projekt keretében a csatornák tisztítása során keletkezett fahulladékot is begyûjtötték, az erre a célra vásárolt aprítógéppel felaprították. Káposztát, paprikát, paradicsomot, uborkát termesztettek fóliában, ezeket az étkeztetéshez a helyi konyha hasznosítja, a palántoláshoz, gondozáshoz, öntözéshez folyamatos munkaerõkre van szükség. Burgonyát is termesztenek az önkormányzat földterületén, melyet szintén a konyha dolgoz fel. A pocsaji önkormányzat gombatermesztéssel is foglalkozik: szintén a közétkeztetés igényeinek kielégítése céljából. A termesztett gombát késõbb szárítással, fagyasztással tartósítják.

 

Megújuló energiák


Az energiafûz telepítése is megtörtént, a kedvezõtlen idõjárás miatt viszont a vártnál kisebb volt a növekedés, így egy évvel késõbb végezhetõ el az elsõ vágás. Az energiafûz termesztésével szeretné az önkormányzat az intézmények gázfogyasztását kiváltani, csökkenteni.
Ugyanígy csökkentené a fûtési költségeket a biomassza (faapríték, fahulladék, ciroknyesedék, kukoricakóró, növényi szár) felhasználása, valamint a pellettel való tüzelés. Az általános iskolában a legnagyobb a gázfogyasztás, ennek költségeit is szeretnék ily módon csökkenteni, valamint a papírbrikett gyártásával és felhasználásával.


A településen sok ember szorul házigondozásra, így az idõsgondozás elengedhetetlen feladat. A dolgozók felkeresik a hozzájuk beosztott gondozásra szorulót, és a ház körüli teendõket elvégzik (bevásárlás, takarítás, fürdetés, mosás, stb.).


Állattenyésztés


Az önkormányzat kecsketenyésztéssel is fog foglalkozni, a hodályok építése már folyamatban van. A tej feldolgozására is gondoltak – tej, gomolya, sajt – szintén az étkeztetésben használja fel a konyha.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!