2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Egy kiállítás margójáraForrás: Cserép Imre
Utolsó módosítás: 2013-09-20 14:47:19
„Éltetõ hagyományaink” címmel szeptember 20-án (pénteken) 17 órakor hat jeles népmûvész alkotásából nyílik kiállítás a DMK Tímárház – Kézmûvesek Házában (Nagy Gál I. u. 6.). Ennek a kiállításnak kapcsán szeretnék írni róluk, illetve bemutatni azt a mûvész házaspárt, Sarkadi Gyulát és feleségét Sarkadi Gyuláné Borikát, aki a mai kiállításon is ott lesz, mint népi iparmûvész.

Elõször a költõt, dalénekest, a debreceni Csokonai Színház tagját mutatom be. 1990-tõl a Debreceni Csokonai Színház tagja. 2007-ben Dóry József díjat kapott. 2005-ben csatlakozott a Debreceni Délibáb Nótaklubhoz. 2006-ban nótaénekesi vizsgát tett. 2007-ben jelent meg elsõ kötete (válogatott versek I.) Szívem húrjain pengetek címmel. Legutóbbi kötete a Dallamok hátán ringatózva (válogatott versek II).

A könyvet a tavaly elhunyt kollégája emlékére ajánlotta fel illetve kollégáival segítettek a családnak nagy összefogással.  Magánkiadásban jelent meg, saját és társszerzõk mûveibõl állította össze. A borítót és a grafikákat Józsa Sándor Holló László- díjas grafikus mûvész készítette. Tagja a Cserhát Mûvészkörnek ezen belül a Tokaji Márton úr által vezetett alföldi tagozatnak. Részt vesz költõi bemutatókon illetve vezeti is azt. Célja a kortárs költõk megismertetése minél szélesebb körben a vers szeretõ közönség elõtt.  Önkéntes kulturális munkatársként pedig a korosztályok szórakoztatásában is tevékenyen részt vesz feleségével együtt. Felesége Sarkadi Gyuláné (Borika) magas szinten gyöngyöt fûz. 2006-ban kezdte el és ebben az évben lett Népi Iparmûvész, több kiállításon vett részt szép munkáival. Ebben az évben Hajdúnánáson többen is kiállítottak. Debrecenben önálló kiállítása volt nagy érdeklõdés közepette. 2013. szeptember 20-án a

 

Timárházban 17 órai kezdettel Debrecen, Nagy I. u. 6. Éltetõ Hagyományaink címû kiállítás nyílik hat kiállító részvételével, így hímzõ, riselõ, fazekas, bútorkészítõ szarufaragó, és gyöngyfûzõ. A bemutatkozó kiállító mûvészek mindannyian ebben az évben érték el  rangos elismeréseket. Így lehet megõrizni hagyományainkat, meglevõ  értékeinket. A kedves látogatók megtekinthetik a kiállítást október 31-ig keddtõl péntekig 10-17, szombaton 10-14 óráig lehet megtekinteni.  Hétfõn zárva van. A kiállítási anyag pár képei a gyöngyökrõl itt láthatók a képgalériában. A költõ a férj, így fogalmazza meg a Gyöngy az élet címû versében, hogy miképpen kapcsolódik össze az életük is az alkotás örömeiben társként is példaértékûen.     

„Kápráztassa viselõjét ne maradjon álom,
Ragyogjon mint Délibáb a Hortobágyon.”

A kiállítás megtekintését mindenkinek ajánlom.

/Fotók: - Kosztáné Gombos Krisztina/

Cserép Imre
tudósító

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!